31 juli, Dragsö – Bredavik (Sturkö).

Efter frukost begav vi oss iväg mot Sturkö för att besöka goda vänner. Från Dragsö så viker vi österut strax efter Salt och passerar norr om Godnatt, vilket vi inte gjort tidigare. Men den ser ju likadan ut från detta hållet också. Vidare över Yttre redden och när vi korsar vårt gamla plotterspår så inser vi att det är nu det händer….så här långt österut i Sverige har vi aldrig tidigare varit med egen båt. Det finns med andra ord mycket kvar att se.

Det finns inte riktigt några bra hamnar på Sturkö, speciellt när sydvästvinden ligger på, men vi hade i alla fall bestämt oss för att testa den lilla hamnen Sanda på nordvästra sidan. När vi närmar oss Sand så märker vi hur vinden trycker in mellan Tjurkö och Sturkö och vi bestämmer oss snabbt för att det inte är läge att testa den lilla hamnen i Sanda. Vi girar norrut och in mellan Äspeskär och Kuttaskären  vidare mot Bredavik där vi kastar ankare rätt så långt in i den östra delen viken. Något som färjan som som går i lokaltrafik mellan Sturkö och Karlskrona, tydligen inte tycker är lämpligt. Den envisas, när den skall ut, med att dra på rejält precis innan de passerat oss och därmed stora svallvågor. Det lustiga är att när färjan skall lägga till så drar de av på gasen i god tid och det blir nästan inget svall. I hamnlotsarna anges Bredavik som en bra ankarplats men det är tveksamt nu när lokaltrafiken angör med färja i viken.

DSC_0204 DSC_0205

Vi har knappt hunnit kasta ankare förrän våra vänner, som följt oss på AIS:en, ringer. Lite senare så står de på färjekajen och Jim tar den lilla gummibåten med utombordare in till kajen. Gummibåten är så liten att tre vuxna knappt får plats i den och för att resan skall kännas trygg så kör vi två gånger för att plocka upp våra besökare. Efter eftermiddag med god mat och dryck i goda vänners lag, med mycket prat och lite bad så har det blivit kväll och dags att med vår ”tenderbåt” transportera in våra gäster till Sturkö igen.

Färjans sista avgång har varit för denna dagen. Vi tänder två ankarlanternor, en i masttoppen och en bak på aktern. Ankarlarmet startas och sen kryper vi till kojs efter en riktigt bra och trevlig dag.

Det här inlägget postades i Blekinge, Segla. Bokmärk permalänken.