2 – 4 september, Ekenäs – Hanö – Abbekås – Limhamn.

På fredags eftermiddagen åkte jag och mina bröder till Ekenäs för att segla hem Hopplatofflan till Limhamn. Väderprognosen för helgen såg inte så kul ut då det förutspåddes motvind ner på östra sidan av Skåne som sen skulle vrida och bli motvind på södra sidan av Skåne.

Vi fick lastat båten och skruvat loss alla förtöjningar och fenderlisteri rask fart och runt halv åtta på kvällen kunde vi ta oss ut, via den smala rännan söder om Karön, mot öppet vatten utanför Gåsfeten. Kvällsmat fixas under gång. Lanternorna tänds. Rak motvind. Det blir till att köra motor mot Hanö. Genom att ta oss till Hanö redan på fredagskvällen räknar vi med att kunna sträcksegla ner längs kusten på lördagen. Klockan 23.30 ligger vi i Hanös hamn och en liten stund senare ligger vi i kojerna och sover gott.

Klockan ringer 06.00 på lördagsmorgonen. Efter snabb frukost bär det iväg för motor i motvind och motsjö. Efter två timmar vrider vinden så pass mycket att vi kan hålla kursen mot Simrishamn med alla segel satta. Efter en stund får vi börja ta in rev i seglen. Av och till rullas det ut och in segel. Som mest hade vi två rev i storseglet och 30 % rev i focken. Det blir en skumpig men trevlig segling ner mot Sandhammaren där vinden börjar vrida, så vi måste göra en 5-6 krysslag för att ta oss runt hörnet. När vi ligger där och kryssar så slår en tumlare följe med oss en bit. Den ligger precis framför båten en god stund. Väl runt hörnet kan vi nästan hålla mot vårt mål för lördagens seglingsetapp, Abbekås. Strax efter att solen har gått in glider vi in i Abbekås hamn.

DSC_0396 DSC_0399

Söndag är det dags att gå upp klockan 06.00 igen. Idag är det ingen vind alls så vi får till en början köra för motor. På vägen mot Falsterbokanalen hinner vi se en tumlare till och en säl som tittar nyfiket på oss samt en massa sill som hoppar och simmar förbi oss.

DSC_0403 DSC_0411

Plottern visar att vi nog skal hinna till broöppningen klockan 12 i god tid. Efter en stund så inser vi att det kanske till och med skall gå att nå fram till öppningen klockan 11.00. När vi kommer in i kanalen strax innan 11 så har bron inte öppnat än och den långa seglingen från Östersjösidan upp till bron tycks ta en evighet att avverka. Men, vi hinner.

DSC_0417 DSC_0419

Ute på Öresundssidan så blir det lunch och en fin segling mot hemmahamnen i Limhamn. Den totala tiden på sjön var 23,5 timmar, vilket känns som lite lång tid men det ger ändå en snittfart på lite över 5 knop. Ny är Hopplatofflan hemma på sin plats igen och vi hoppas att vi hinner segla henne i Öresund några gånger innan det är dags att ta upp henne för vintern.

Det här inlägget postades i Blekinge, Östersjön, Segla. Bokmärk permalänken.