24 – 25 juli, Ekenäs – Stora Ekön – Ekenäs.

Vi hade egentligen inte räknat med att komma iväg med båten på ett par veckor men ibland kan saker och ting slumpa sig riktigt bra. Barnen var iväg på annan ort och Åse och jag tog bilen till Ronneby vid lunchtid på söndagen. Med i bagaget hade jag en del arbetsuppgifter som behövde lösas men med dagens teknik så behöver man inte sitta på ett sommartomt kontor och jobba utan det går alldeles utmärkt i sittbrunnen på en båt, så länge det finns någorlunda bredband.

Väl framme så har vi fått en ny båtgranne på insidan av oss. Det visar sig att det är Axels sommarkompis Erik med familj som stannat till här på en transportsegling från västkusten till östkusten. De hade också bytt upp sig från en HR 312 till en HR 352 så därför kände vi först inte igen båten, men besättningen kände vi igen.

Efter klargöring så beger vi oss ut, via den smala inseglingen, vidare till Stora Ekön. De yttersta bojarna var upptagna och då det var första gången vi var här så hade vi inte lust att testa de inre bojarna. Så det blev häckankare och fören mot kajen precis bredvid inseglingen till den lilla hamnen. Då det kör förbi en hel del motorbåtar rätt så tätt på så rekommenderas lång ankarlina. Det kändes som bra bottenförhållande och ankaret satt som berget.

DSC_0186 DSC_0189

DSC_0191 DSC_0193

Sen passade vi på att gå Stora Ekön runt…eller rättare skutta från sten till sten för södra sidan var inte helt framkomlig överallt. Tillbaka vid Hopplatofflan så inbjöd det 23-gradiga vattnet till bad. Grillning och kvällsmat på kajen samt beskådande av den fina solnedgången från sittbrunnen blev det också.

DSC_0194 DSC_0196

Måndagen inleddes med ett morgonbad i det, för Blekinge, varma vattnet. Varmt vatten och Östersjön brukar ju innebära kraftig algblomning. I år har vi har bara upplevt ett litet algbälte utanför Hasslö m en vi har förstått att det är rätt stora områden som flyter runt ute på Östersjön. Inomskärs har vi inte alls märkt av algblomningen och baden har varit riktigt härliga sommarbad. Frukosten i sittbrunnen avbröts när de lokala invånarna på Stora Ekön gjorde ett besök på hamnen.

Efter en skön dag på Stora Ekön så beger vi oss tillbaka till Ekenäs. Innan vi angör vår plats tar vi i en sväng bort till tömningsanläggningen för toatanken. Till glädje för en familj som sitter på Karöförjan så backar vi in till tömningsplatsen. Jag börjar vänja mig mer och mer vid att den här möjligheten finns. På alla de långkölade båtarna jag tidigare haft så var det knappast något man valde att göra. Tömningsanläggningen fungerade fint. Den har tidigare varit trasig men reparerades rätt snabbt.

Tillbaka till vår plats vid bryggan så stänger vi ner båten och går snabbt igenom vad vi behöver ha med oss tillbaka om en vecka när det är dags för nästa semesterpass.

Det här inlägget postades i Blekinge, Segla. Bokmärk permalänken.