7 augusti, Roskilde – Hundested.

När vi låg i Lynæs så fick vi reda på att Kronprins Fredriks bro tydligen skulle ha väldigt begränsat öppettider idag. Så igår passade vi på att ringa brovakten och kolla och mycket riktigt så kunde han bara öppna 09.00, 09.30 och 10.00 sen var det stängt på grund av en cykeltävling fram till sena eftermiddagen. Vi hade därför satt klockan till ringning redan sex. En kvart senare var vi iväg från Roskilde med nosen riktad norrut.

DSC_0378 DSC_0379

Tjugo i nio är vi framme efter en blandad segling för motor och enbart med genua. Vi lättar på gasen gör ett varv framför bron och ligger still några minuter. Sen öppnas bron och vi hälsar traditionsenligt på brovakten när vi går igenom, stänger vi av motorn och hissar segel. Vid Fredriksværk tar vinden slut och det blir tyvärr motorgång ända till Hundested. Precis utanför Lynæs kommer en stor motorbåt som kör förbi i hög fart och på nära håll. Den drar upp ett rejält svall och det som kanske är mest frapperande är att alla som satt på flybridge vänder sig om för att se hur vi hanterar svallet. Ibland önskar man att det fanns körkort på sjön.

Vi hittar en plats längs med kajen rätt långt ute i hamnen nära färjeläget, men nära till stranden. Ebba och Axel skall genast iväg och bada och prova sina nya simfötter, som vi också köpte i Roskilde.

DSC_0381 DSC_0382

Sen blir det en tur på hamnen och barnen passar på att gå in och titta på sandslotten och sandskulpturer från tävlingarna som hålls varje vecka här under sommaren. Hundested hamn blev tydligen utnämnd till årets hamn 2013. En utmärkelse som jag har svårt att först. Vi har varit i många andra danska hamnar som varit betydligt mer förtjänta av denna titel men det är väl ett av livets små mysterier.

Ett besök i fiskaffären resulterar i en rökt makrill och två stora fiskefrikadeller som vi sedan avnjuter till kvällsmat.

Det här inlägget postades i Danmark, Segling, Semester. Bokmärk permalänken.