14 augusti, Dragør – Limhamn.

Igår kväll började det att friska i och väderprognosen visade ett par dagar med rätt så friska vindar från öst. Tidvis upp till kulingstyrka. SMHI gick ut med en klass 1 varning för Öresund.

När vi ätit frukost och vänt upp och ner på alla argumenten mot att segla eller att stanna kvar så beslutade vi oss till sist att ge oss iväg på en kryss mot Limhamn. Då vi låg ytterst på bryggan och pressades mot sidan hela tiden så förhalade vi oss akteröver så att vi kunde lägga oss längs med pålarna och få fören mot vinden. Mitt i denna manöver fastnade styrbordslanterna i en påle och gick därmed hädan. Vi har länge undrat när detta skulle hände för lanternorna sitter otroligt dumt och risken är uppenbar att de kommer att ta stryk. Nu har man en ursäkt att köpa de mindre LED-lanternorna som skall klara en smäll lite bättre. Det var också ett bra tillfälle att visa barnen varför vi hela tiden tjatar om att man skall vara försiktiga med att sticka ut fingrar, händer och fötter vid tilläggning. Det är stora krafter som kan göra mycket skada. Det är lite mycket prylar som börjar gå sänder nu. För några dagar sen gick uppställningsbeslaget till vädringsluckan i glasrutan sönder. Något senare så börjar varvtals- och gångtidsräknaren att strula.

IMG_2187 IMG_2188

När vi väl kommer ut ur hamnen så tar motorn oss bara fram i 2-3 knop i motvinden och motvågorna. Så vi rullar ut en bit av focken och gör 6-8 knop. Vinden blåser mellan 9 och 15 m/s. Ett tag sitter Ebba framme på ruffen för om masten med säkerhetsselen på och är stormförtjust i vågorna som sköljer över. Efter ett antal krysslag kan vi så småningom angöra vår hemmahamn och därmed avsluta sommarens seglingssemester. Förhoppningsvis kommer det några fina helger här i augusti och i september men då vi har en del större projekt i vinter så vill vi inte ta upp båten för sent.

Det har i alla fall varit två bra seglingsperioder med väldigt lite vatten under kölen. Först Stralsund och Bøgestrømmen och sedan Roskilde fjorden. Ibland hade vi inte mer än några centimeter mellan botten och köl.

Det här inlägget postades i Danmark, Dragör, Öresund, Segling, Semester. Bokmärk permalänken.