6 augusti, Roskilde.

Axel och Jim gick iväg till Vikingamuseet på förmiddagen medan Ebba och Åse gick upp på stan och shoppade.

Det är väldigt fascinerande att vikingarna var så duktiga sjöfarare. Krigsskeppen var långa och slanka för maximal fart. Handelsfartygen var bredare för att kunna bära mycket last. Museet är uppbyggt kring de fem vikingabåtarna man hittade ute i fjorden. Man har sedan kompletterat med “levande” utställningar i form av båtbyggeri, rekonstruktioner, prova på att segla vikingabåt med mera.

DSC_0352 DSC_0363 DSC_0368 DSC_0357DSC_0369 DSC_0373

Efter museet anslöt vi till shoppingdelen av familjen och gjorde gågatan. Vi hittar bland annat en hängmatta i nylon som genast måste testat när vi kommer tillbaka till båten. Ebba tillbringar flera timmar i den så det ser ut som om hon hittat en ny favoritplats.

På kvällen så är det någon som har ofoget att ligga och flyga med en drönare över hamnen på låg höjd. Samtidigt så passar ”grabbarna boyz” på att vissa hur stora motorer de har i sina bilar genom att ligga och gasa med minimal ljuddämpare.

Om man skall tycka något om Roskilde hamn så var väl själva hamnen rätt så ok men faciliteterna var inte speciellt bra. Det var långt till dusch och toa, det fanns få toaletter och lite fundersam blir man ju när det finns lådor för insamling av förbrukade kanyler på toaletterna. Ja sen funkade inte wifi heller men det är klart att det hela återspeglades i den relativt låga hamnavgiften.

Det här inlägget postades i Danmark, Semester. Bokmärk permalänken.