8 augusti, Hundested – Gilleleje.

Det var helt vindstilla när vi kastade förtöjningarna lite innan åtta och begav oss ut ur Hundested havn. Vi hade precis kommit ut ur hamninloppet när det började mullra i väster. Blixten slog ner runt oss. Åskan var på väg och vi fick snabbt plockat fram våra åskledare och testat dem för första gången.

Regnet strilade ner, styrman Strömming styrde, Åse och jag satt under sprayhooden och kollade ais:en och plotter samtidigt som vi fick hålla mer traditionell utkik med kikare i det grå morgondiset som blandats upp med regn. Ais:en gjorde ett bra jobb när den många gånger varnade oss för båtar innan vi kunde se dem.

Efter ett tag lättade regnet och vinden kom i lagom styrka. Seglen hissades och rullades ut och motorn stängdes av. I ett lätt strilande regn gjorde vi 6 -7 knop upp längs Sjællands nordkust mot Gilleleje. I riktigt trevlig segling trots det gråa vädret.

DSC_0384 DSC_0385

Precis innan Gilleleje ropar Jim till “Tumlare” men blir strax lite osäker på om det var en våg som bröt eller det verkligen var en tumlare. Någon minut senare såg vi en död tumlare som låg och flöt en bit ut. En handfull måsar tyckte att det kunde bli en bra lunch. Ytterligare ett par minuter senare när vi rullade in focken och gick på tomgångsfart med motorn så kom det upp en tumlare precis framför fören på båten. Flera gånger simmade den framför bogen och under båten. Eller kanske var det två för vi tyckte det såg ut som en mindre och en större  tumlare. Axel och Ebba var helt uppspelta och ärligt talat så tyckte vi vuxna också att det var väldigt fascinerande. Det var till och med så att vi inte vill gå upp i vind för att ta ner storseglet just för att risken fanns att tumlarna skulle försvinna, så vi tog ner den flygande.

När vi kommer in i Gilleleje hamn klockan elva så är det nästan fullt överallt. Vi misstänker att det är Gilleleje festivalen, en musikfestival, i kombination med det dåliga vädret. Efter en del letande så hittar vi till sist en plats på yttersidan av en brygga nära hamninloppet. Vi misstänker skarpt att det kan bli lite gungigt i natt då platsen ligger lite utsatt för väder och vind. Senare på kvällen kommer det in en 46-fotare som undrar om han kan ligga på utsidan av oss. Så nu har vi tio ton båt utanför oss. Alla fendrarna används och vi hoppas att det inte blir en blåsig natt.

Imorgon är det Ebbas födelsedag och vi planerade tillsammans med Ebba menyn för denna högtidsdag. Sen bar det iväg upp till det lokala Irma för att fixa kalasmaten. Vi passade också på att bada från bryggorna på utsidan av hamnen. Ebba är jättenöjd med sina simfötter och hon är som en fisk i vatten.

Det här inlägget postades i Åska, Danmark, Öresund, Segling, Semester, Tumlare. Bokmärk permalänken.