20 juli, Sandhamn- Utklippan.

Vi gick iväg från Sandhamn klockan nio för att försöka vara vid Utklippan vid elvatiden.När vi kommer fram så går det rätt så grov sjö från väst så vi väljer att gå in från öster. På vägen in ser vi ett antal sälar som ligger och solar sig på klipporna. Inne i den lilla hamnbassängen så lägger vi oss vid den lilla mittön. Utombordaren sätts på gummibåten och Axel får vara skeppare på gummibåten som kör oss i omgångar till Södraskär. Vår lilla gummibåt klarar inte två vuxna och två stora barn samtidigt.

Vi passar på att gå upp i fyrtornet. Det var en fantastisk utsikt där uppifrån. Vi hittade också en liten vik där Ebba och Jim passade på att bada. När vi kommer tillbaka till hamnen vid efter en timme så har den halvtomma hamnen redan fyllts upp rejält.

Det fortsätter att komma in båtar hela kvällen och till sist så kunde det nästan varit Anholt eller Läsö. Vi låg nu innerst av tre båtar. På Norraskär så så låg de fem båtar utanpå varandra. Vid ett par tillfällen var kollision och påsegling väldigt nära men raska fötter och välplacerade fendrar klarare alla båtarna sig utan skador.

Det är inte något som tilltalar oss, att ligga som sardiner i en sardinburk, och det är väl därför vi försökt undvika den typen av hamnar. Utklippan har stor potential att göra något av säl- och fågellivet där. Givetvis finns det väl en hel del restriktioner på vad man får lov att göra där men det får väl tiden utvisa vad det blir av dessa öar.

Nu har vi i alla fall varit här och det lär nog dröja till nästa gång.Då förmodligen utanför högsäsongen.