11 juli, Stenshamn – Karlskrona.

När vi vaknar idag så blåser det ännu mer än igår. Fortfarande kommer vinden från nordost. Vi funderar på våra möjligheter denna dag, att kryssa norrut i hård motvind, att stanna kvar i Stenshamn eller att ta sig till Karlskrona.

Till sist bestämmer vi oss för att göra ett försök att ta oss till Karlskrona då vindarna tyvärr inte verkar vända de närmsta dagarna. På fredag lovar man också lite regn. Runt lunch ser det ut att bli lite mindre vind så att vi kan komma ut från piren utan alltför mycket bekymmer. Men innan dess så passar vi på att ta en promenad ner till fyren på södra sidan av Utlängan.

När vi kommer tillbaka till båten så har det faktiskt tillfälligt mojnat och vi gör snabbt i ordning båten för avfärd. En sammanslutning av Grand Banks-ägare, en fin motorbåt som jag skulle kunna tänka mig om jag någon gång skulle skaffa motorbåt, hade bokat hela innerhamnen i Stenshamn för en träff. När vi skall ge oss iväg så kommer det fyra Grand Banks-båtar som ansluter de två som redan ligger vid kajen. Efter att den sista passerat in så får vi med en välriktad knuff och lite hjälp från våra båtgrannar ut Hopplatofflan från piren, Vis av erfarenhet så rundar vi grundet istället för att gå rakt över det. När vi kommit ut och har rundat fyren vid Flundreb så rullar vi ut fock och gör god fart, 6 till 7 knop, mot Karlskrona.

När vi kommer in till Tallebryggans gästhamn så var jättemånga platser reserverade. Problemet var väl egentligen att de var reserverade 16/7 till 20/7 men det var väldigt svårt att se från avstånd, så vi och många andra uppfattade det som om de var reserverade även idag. Till sist hittar vi en plats vid näst sista bryggan. För att ha lite lä i sittbrunnen så backar vi in på platsen och förtöjer kontinentalt med aktern mot bryggan. Hamnavgift för två nätter betalas. Sen passar vi på att gå upp till Gylles bageri och köpa några goda bakelser för att fira vår återkomst till civilisationen…. eller något annat lämpligt att fira.

Fortsatt blåser det friskt från nordost så beslutet att gå till Karlskrona känns ok.