10 juli, Tromtö Nabb – Stenshamn (Utlängan).

Vi kom iväg från bryggan vid Tromtö Nabb vid halvåttatiden. Lite vind och från sydost gjorde att vi puttrade fram för motorkraft. Målet för denna dag var Utlängan. På väg ut på Yttre redden vid Gärskullen så girar Jim en röd prick för tidigt. Tack och lov upptäcker vi detta strax innan vi går på grundet, på en meter, bakom pricken. Efter en väldigt tvär gir så är vi tillbaka på rätt kurs 0ch har gott om vatten under kölen.

När vi närmar oss Utlängan börjar vi fundera på om vi kanske skulle ta att toksegla till Kalmar. Det blir visserligen en lång dag på sjön men vi får avverkat riktigt många sjömil. Efter familjerådslag så bestämde vi oss att segla till Kalmar men först skulle vi bara kolla väderprognosen en sista gång. Lite snopna konstaterar vi att det som var utlovat som en sydost nu plötsligt hade blivit en nordost som till råga på allt skulle vara i minst en vecka. Genast kändes det som om vårt mål för denna sommaren, att ta sig till Skt Annas skärgård, grusades. Vi rekapitulerar och går tillbaka till vårt ursprungliga mål för dagen, Utlängan.

Efter en relativt bekymmersfri angöring in till Stenshamn, så länge man höll sig i farleden, så kommer vi in i hamnen och hittar en plats på den södra piren. Plötsligt stannar båten till och ekolodet visar 1,4 meter. Det var ett mjukstopp så tydligen var det bara dy. Från en av segelbåtarna vid piren ropar de att det är färjan som bygger upp en grundbank precis innanför piren men annars är det gott om vatten. Detta är tydligen något som inhemska seglare känner till men inget som anges i hamnlotsen. Vi backar loss oss från grundet och tar ut svängen ordentligt för att komma in till piren.

Väl förtöjda så swishar vi hamnavgiften och kan glatt konstaterar att det finns en liten kiosk. Barnen kan handla sin hamnglass! Vinden börjar friska i och vi inser att det var ett bra beslut att gå in till Stenshamn. Vinden börjar bli påtagligt irriterande när den blåser in i sittbrunnen och ner i båten. Efter att vi fick en rejäl smäll i rodret när propellerströmmen, från färjan som angör Stenshamn, drog över roderbladet från babord till styrbord sida så beslutade vi oss att förhala runt båten så att fören kom upp mot vinden.

Åse och Jim passar på att ta en promenad över till Utlängan och den markerade naturstigen. På vägen träffar vi på nyfikna kor och en hög med fästingar. Tillbaka i Stenshamn hittar vi också duschen som skulle finnas här och passar på att göra oss ”hamnfina”.

Hela resten av dagen och natten blåser det fortsatt rätt friskt från nordost.