Pressenningen klarade både Simone och Sven

Nu börjar 2013 gå mot sitt slut. Idag är det lillejulafton och Hopplatofflan ligger tryggt under sin täckning. Det är inte helt lätt att hitta uppställningsplats inomhus så vi har bestämt oss för att ha Hopplatofflan ute men att vi skall skaffa en bra täckning till henne. Det skyddar trots allt båten en hel del under vinteruppställningen.

Vi passade även på att skaffa en ny rejäl båtvagga men i år hade vi inte möjlighet att skaffa en bättre täckning. Så  vi fick nöja oss med en lättviktspresenning.

IMG_ 017

Trots stormarna Simone och Sven som drog över Skåne denna hösten så har ändå presenningen klarat sig rätt så bra. Båtvaggan har klarat blåsten bra. Tyvärr så var det en hel del båtar vars vaggor vek sig eller vars stöttor särade sig under stormarna, så en och annan omkullvält båt har det varit.

IMG_ 019

Till nästa höst skall vi fixa en sån här båttäckning som verkar vara väldigt populär och som verkar klarar stormarna bra.

Nu är det inte så långt kvar till sjösättning, det gäller bara att härda ut januari, februari och mars. Men innan dess så vill Hopplatofflan med besättning önska alla er som letat er hit till vår blogg;

En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 

Publicerat i Båtfix, Hösten 2013, På land | 2 kommentarer

11 oktober, Upp på land

Då var säsongen definitivt slut! Idag tog vi upp Hopplatofflan på land. Vi har skaffat en ny vagga då det var för mycket jobb att svetsa om vår gamla vagga från Shipman 28:an Taramontana.

Trots alla havstulpaner som fanns på propellern så visade det sig att resten av båten hade klarat sig riktigt bra.  Det fanns lite grann i under- och överkant på rodret men annars så var det helt rent från dessa små skaldjur.

Nu återstår bara att tömma ut det sista, städa ut båten, konservera motorn och få på pressningen. Sen får Hopplatofflan gå i ide till våren.

Publicerat i Båtfix, Hösten 2013, På land | Kommentarer inaktiverade för 11 oktober, Upp på land

22 september, Norreborg – Limhamn

Idag var det lite tråkigare väder när vi skulle segla hem från Ven till Limhamn. Det började med att blåsa 5-6 m/s för att sedan öka till 10-11 m/s när vi närmade oss Limhamn.

Vi höll 6 – 8 knop och det var en bra segling att avsluta säsongen med. Väl i hamn så började vi lite sorgmodigt att plocka ihop våra saker, tömma båten och plocka av seglen.

Om någon vecka så står hon på land.

Publicerat i Öresund, Segling, Sommaren 2013 | Kommentarer inaktiverade för 22 september, Norreborg – Limhamn

21 september, Norreborg

Det börjar med en fantastisk morgon, helt vindstilla och en sol som skiner från en klar himmel. Efter frukost så hyr vi cyklar och cyklar runt Ven för att utforska ön. Efter lunch så går solen i moln och det blir lite kyligare men det blev ändå en fantastisk cykeltur. Axel cyklade på en alldeles egen cykel och de små benen fick verkligen kämpa för att ta sig runt på de små backiga grusvägarna

DSC_0063 DSC_0064

När vi kommer tillbaka till Hopplatofflan på eftermiddagen så står det ett gäng alpackor å gräsmattan framför båten Speciellt Ebba verkar vara mycket intresserade av dem.

DSC_0068 DSC_0070

På kvällen blir det också tid till lite avslutande krabbfiske.

Publicerat i Krabbor, Öresund, Sommaren 2013 | Kommentarer inaktiverade för 21 september, Norreborg

20 september, Limhamn – Norreborg

Detta är förmodligen sista helgen som vi kommer iväg och seglar i år. Det börjar att bli dags att förbereda Hopplatofflan för sin vinterdvala.

Tio i två kom vi iväg med kursen satt mot Ven. Då det nästan inte var någon vind så fick vi använda järngenuan. Halv sex låg vi förtöjda i Norreborg. Det var inte helt enkelt att hitta en bra plats även om det fanns gott om tomma platser i hamnen. De flesta var lite i smalaste laget men efter att ha tryckt lite på gasen så ”ploppade” vi in på platsen.

Efter kvällsmat så passade vi på att ta en liten promenad innan solen gick helt ner. När vi skulle in i Norreborgs hamn så låg det en säl på en sten vid hamninloppet. Den låg fortfarande på sin sten när vi nu två timmar senare promenerade förbi den.

Innan vi går och lägger oss kan vi konstatera att vi är den enda svenska gästbåten i Norreborgs hamn, alla andra kommer från Danmark.

Publicerat i Öresund, Segling, Sommaren 2013 | Kommentarer inaktiverade för 20 september, Limhamn – Norreborg

14 september, Dragör – Limhamn

När vi vaknar ligger daggen över hela båten och det känns lite rått inne i båten. Värmaren får göra en liten insatts innan solen börjar värma ordentligt.

Efter frukost vil Ebba mata änderna. Hon spanar länge och försöker locka hit dem med kvack-ljud och bröd smulor. Till siste dyker de upp.

IMG_2417 IMG_2418

Efter det så blir det ännu en tur till badplatsen och en liten geocachjakt. Sen måste vi ju upp i byn och besöka glassaffären. Nöjda sitter all apå kajkanten i Dragör gamla hamn och äter glass. Solen skiner och än har det inte börjat blåsa.

Efter lunch så börjar det blåsa lite och vi beger oss åter mot Limhamn. Med seglen satta så gör vi 6-7 knop. Innan vi går in i hamnen kastar vi ankare utanför Sibbarb och passar på att bada ytterligare en gång.

Publicerat i Danmark, Öresund, Segling, Sommaren 2013 | Kommentarer inaktiverade för 14 september, Dragör – Limhamn

13 september, Limhamn – Dragör

Det utlovades vackert väder idag fredag och lördag. På söndag skulle vädret bli sämre. Efter jobb och skola så for vi alla ner till Hopplatofflan och kastade loss och begav oss iväg med kursen satt mot Dragör i Danmark. Det var nästan ingen vind, solen sken och havet låg blankt.

Järngenuan fick ta oss till vårt grannland i väster. Hopplatofflan gjorde god fart vilket tyder på att propellern fortfarande inte har blivit övervuxen av havstulpaner.

Både vid Flintrännan och Drogdenrännan fick vi parera handelsfartyg när vi skulle korsa. Det märks att man är tillbaka i Öresund. När vi kommer fram till Dragör väljer vi den ”nya” hamnen. Det är lite lugnare där, närmare till badplatsen och toa och dusch brukar vara i bättre ”skick”. När vi kommer in så går en annan HR 34 ut och vi tar platsen som den låg på.

Ebba vill bestämt bada så när Åse och Ebba går till badplatsen ordnar jag kvällsmaten.

Efter kvällsmat tar vi en lugn kväll i båten. Det är riktigt skönt att kunna utnyttja säsongen så här med små helgseglingar. Mörkret faller snart och man känner att det är mycket fukt i luften. Värmaren får köra lite innan vi lägger oss.

Publicerat i Danmark, Öresund, Segling, Sommaren 2013 | Kommentarer inaktiverade för 13 september, Limhamn – Dragör

25 augusti, Öresund

Idag var det fint väder men en hel del vind från öst. Vi passade på att ta en tur efter lunch. Det blev en kort men fantastisk segling i 8-11 m/s med seglen helt ute. Återigen så är det inga problem och relingen var inte i närheten av vattnet.

Innan vi gick in i hamn igen så passade vi på att lägga ankare utanför Sibbarp och ta oss ett bad. Det var inte så varmt i vattnet så det kanske var årets sista havsbad.

Publicerat i Öresund, Segling, Sommaren 2013 | Kommentarer inaktiverade för 25 augusti, Öresund

23 augusti, Råå – Limhamn

Ja, det ordnade sig! När vi gick ut ur Råå så gjorde Hopplatofflan sin vanliga fart. Det var tydligen all påväxt på propellern som var orsak till att vi inte kom upp i mer än 3 knop igår när vi gick för motor. Ja det och motströmmen förstås. Motström hade vi idag med men det började med en hyfsad ostanvind så det blev en fantastisk segling på smult vatten ner förbi Ven. Strax norr om Barsebäck tog vinden slut så vi gick för motor till Sjollen.

IMG_ 2416 IMG_ 2415

Sen kom vinden igen och vi kunde majestätiskt angöra Hopplatofflans nya hemmahamn med alla segel satta.

Det blev en riktig trevlig hemsegling från Varberg till Limhamn. Kull att vi kunde segla stora delar av sträckan. Roligt att se så många tumlare. Men nu är det skönt att ha båten hemmavid.

Publicerat i Segling, Sommaren 2013 | Kommentarer inaktiverade för 23 augusti, Råå – Limhamn

22 augusti, Hallands Väderö – Råå

Vi vaknade tidigt idag. Efter frukost med med björnbär från ön så var det dags att se om vi kunde komma ifrån vår ankarplats vid klipporna. Ekolodet visar 1,8 meters djup. Hopplatofflan sticker 1,85 med tomma tankar. Lastad sticker hon förmodligen 1,90 meter. Hela natten hade båten gungat behagligt och det är ju en bra indikation på att den inte står på grund.

Det var inga problem att ta sig ut. Långsamt halade vi in akterankaret, tog upp det och la i fram på motorn. Sakta tuffar vi ut ur Sandhamn. När vi kommit ut drar vi på gasen och Hopplatofflan gör 3 knop….när hon borde göra 5 knop. Mycket förbryllade försöker vi lägga i backen för att få bort tång från  propellern men ingen förändring.

Vinden kommer och vi hissar segel och sätter kurs mot Kullen – denna världsändens ”Kap Horn”. Efter ett antal krysslag så kan vi runda Kullen och falla av söderut i Öresund. I höjd med Höganäs sätter vi gennakern för första gången. Det är en härligt färgglad gennaker i ”Miami Vice färger” – en riktig 80-talsnostalgi.

DSC_009 DSC_011

Några sjömil norr om Helsingborg dör vinden helt och vi plockar ner gennakern och startar motorn men båten kommer fortfarande inte upp i mer än 3 knop. När vi passera ett sjömärke inser jag att det var ett helt år sedan jag seglade i Öresund sist. Att det kan gå mycket ström här är ju en självklarhet för de flesta som seglar i sundet. Detta hade jag helt glömt bort…eller förträngt. Det är säkert 1-1,5 knop motström. Men vi borde ändå gått fortare än 3 knop. Inget att göra åt nu, vi får tuffa vidare i denna farten eller hoppas att det kommer mer vind.

Precis innan Helsingborg får vi sällskap av en tumlare igen. Tre gånger dök den upp bredvid båten för att sedan försvinna igen.

Till sist kommer vi fram till Råå. Jim tar på sig badbyxor och cyklop för att dyka ner och se om det är något fel på propellern. Och det är det – alla propellerbladen och stora delar av s-drevet är täckta med stora havstulpaner, trots att den är målad med bottenfärg.

Efter ett antal dyk ner under Hopplatofflan beväpnad med en kniv blev propellern ren igen. Hoppas det räckte. Vi får se om det fungerar imorgon. Då skall vi segla den sista etappen ner till Limhamn.

Publicerat i Båtfix, Öresund, Segling, Sommaren 2013 | Kommentarer inaktiverade för 22 augusti, Hallands Väderö – Råå