1 augusti, Ebeltoft – Hundested.

Vi vaknade lite innan väckarklockan skulle ringa, så vi var ute ur Ebeltoft hamn klockan 05.00. Fler båtar hade kommit på samma idé för det låg ett pärlband av lanternor ut från hamnen. När vi så småningom passerat ön Hjelmen och satt kurs mot Själlands rev så blåser det inte mer än någon meter per sekund. Det blir en ren överfart för motor. Lite bekymrade är vi då bränslemätaren visar strax över halv tank. Efter lite huvudräkning så bör det finnas gott om diesel i tanken, om bränslemätaren stämmer. Inga andra av de båtarna som gick ut från Ebeltoft skall på samma håll. Några skall till Grenå andra skall till Samsö och längre ner i Stora Bält. På vår väg över till Själland korsar vi två farleder med gott om handelsfartyg. Vi får justera kursen lite för en bogserbåt och dess släp. Ibland har vi medström och ibland har vi motström, beroende på hur vattnet rör sig vid grunden och Själlands rev.

När vi kom till Själlands rev så hade vi två valmöjligheter, den ene att gå till Odden Havn och den andre att gå till Hundested. Klockan var bara 09.15 så vi valde att gå till Hundested. På vår väg från Själlands rev till Hundested får vi se en säl som nyfiket tittar på oss. Annars har det varit dåligt med både tumlare och säl i år. Efter ytterligare fyra timmar så är vi framme i Hundested. Av en slump så blev det faktiskt samma plats som vi låg på för två år sedan bakom en stor stålbåt i Mellem Havnen. Hängmattorna monteras upp på fördäck till många förbipasserandes nöje.

När vi gick vår lilla hamnpromenad med tillhörande hamnglass, som brukligt, så hittade vi en Hallberg Rassy 352 från Montreal i Kanada, snacka om långt hemifrån. Då vill man inte ha motvind på returseglingen.

Imorgon tänker vi gå till Gilleleje då de lovar fördelaktiga vindar i just den riktningen. För de som skall i motsatt riktning blir det förmodligen inte lika fördelaktigt.