8 augusti, Skovshoved – Limhamn.

Halv åtta lämnar vi Skovshoved. Det ligger en vacker R 12:a, Vanity, vid hamninloppet. När vi kommer ut så blåser det  från sydväst runt 3 m/s. Det blir kryssegling till Limhamn. Vinden friskar i och när vi närmar oss Limhamn, efter en fantastisk kryssegling så blåser det 13 m/s i byarna. Vi kan från Sjollen nästan sträcksegla till Limhamn. Vi har precis passerat Björnen och Nodre Flint med några båtlängder tillgodo.

Innan vi går i hamn så gör vi som vi så ofta gjort, vi kastar ankare utanför Sibbarb och tar ett bad, äter lunch och iordningställer båten innan vi går i hamn. När vi ligger där så kommer en lågt flygande helikopter igen. Vi kastar oss alla på sjökortsplottern och ser mycket riktigt helikoptern på plottern med en symbol för flygplan. Enligt AIS:en så flyger helikoptern i 121 knop och är ett fartyg.

Precis innan vi skall hissa upp ankaret så kommer en vattenskoter förbi oss med kustbevakningens markeringar på. Lite senare kommer en liten kustbevakningsbåt också. Känns som de övade något.

När ankaret skall upp så sitter det som berget och frågan om ankarvinsch aktualiserades igen. Vi får nog fundera lite på det för det innebär en hel del extra vikt i fören på båten. Väl innanför vågbrytarna i småbåtshamnen så fick vi vara extra försiktiga när vi skulle in på vår båtplats då det blåste väldigt hårt från sidan. Utan allt för mycket besvär kom vi in på platsen och kunde konstatera att årets semestersegling nog var avslutad i och med detta. Det blev ”Själland runt, Plusmeny” på tre veckor. När jag kappseglade med Späckhuggaren så tog det två-tre dagar, men det här var i alla fall mycket bekvämare än fyra man i en blöt liten Späckhuggare.