13 augusti, Semestern är slut – Epilog 2017.

De senaste dagarna har vi inte kunnat komma iväg mycket mer än på ett par badturer utanför hamnen. Det har varit var annandagsväder, eller snarare var-annan-timmes-väder. Det har helt enkelt inte gått att planera någon segling de sista dagarna på semestern, så vi har valt att börja tömma båten så smått. Det var mycket tvätt som skulle hem men också många prylar som man endast har med sig på semestern.

Nu får vi se om det kan bli någon fin helgsegling de kommande månaderna för att runda av en, i mångas tycke, bedrövlig sommar.

Vad har vi då lärt oss av denna sommaren? Som vanligt så skall man aldrig låsa sig på ett speciellt mål. Vi har alltid med sjökort så att vi kan segla från södra Norge till Västervik. Denna sommar har vi fått ändra våra planer väldigt många gånger.

Se till att komma iväg. Om man stannar i hamnen och väntar på bättre väder så är risken stor att man inte alls kommer iväg. När man väl kastat hemmahamnens förtöjningar då blir det automatiskt naturligt att hålla semester, även om vädret bär emot ibland.

Bara för att vi vuxna tycker är det är en tråkig sommar behöver inte barnen tycka detsamma. När vi kom hem från sommarens seglingar så frågade vi Axel och Ebba vad de tyckte årets semestern? Förvånade blev vi när vi fick veta att de tyckte att det varit kul och en bra sommar. Och visst, mycket glass, bad och nya platser har det ju blivit. De dagarna när regnet bara har vräkt ner så har de läst massvis med böcker och tittat på en och annan film, så det har säker också varit ok.

Vår nya Raymarine Axiom plotter har fungerat mycket bra. Jag hann precis montera den innan vi skulle iväg och glömde att få med bruksanvisningen men genom ”trial and error” så har vi fått ut det mesta av den. Det är otroligt smidigt när man får all information på samma skärm. Roligt har också varit att AIS-informationen visas direkt på plottern. Det hade vi speciellt mycket nytta av när vi passerade de stora handelssjöfartslederna runt om i Danmark. Ja, och givetvis när vi passerade Mols-linjen.

Inget speciellt har gått sönder i sommar. Alla instrument lade av innan vi stack iväg och har bytts men de nya har fungerat ypperligt. Toatanken som tidigare upplevdes som för liten har vi inte lyckats fylla vid något tillfälle, mycket beroende på att barnen blivit större. Det är inte längre något problem att gå på toa iland. Så projektet med att installera ytterligare en toatank skrottar vi.

Bredband och Wifi har inte alltid fungerat bra. Telia tog bort raoming på mobilt bredband utanför Sverige precis innan vi stack iväg. De har säker gjort något litet utskick om detta men som vanligt så är konsekvensen av detta beslut nog inget man har varit helt tydlig med. Mottagningen på våra mobiltelefoner har varit bedrövlig på många ställen i Danmark. Beslutet att plocka bort Wifi-antennen från Hopplatofflan tidigare i våras ångrar jag idag. Den skall monteras tillbaka igen. Sen kan man ju givetvis undra om man behöver var uppkopplad under semestern. Svaret är givetvis – Nej. Problemet är bara att vi förlitade oss helt och hållet på att vi skulle kunna få väderprognoserna och gribfilerna på detta sätt. Som en konsekvens av detta så har jag nu skaffat en ”världsradio” så att man kan lyssna på väderprognosen på den – som man gjorde innan internet. Vi skall också flytta upp navtexantennen så att den får bättre mottagning. Navtexen har vi ju redan så varför inte utnyttja den mer.

Bästa tebirkes hittade vi på bageri Bagt i Gilleleje. Vi får utöka våra undersökningar nästa gång vi kommer till Danmark.

Avslutningsvis så kan man väl säga att det definitivt inte har varit den bästa sommaren men det har ändå varit rätt så ok och i barnens ögon så har det nog varit som det skall; bad, glass, fånga krabbor, läsa böcker och bara vara ledig. Det är nog något vi vuxna skall ta till oss!

Efter att vi kommit hem från semestern blev det inte så mycket mer segling än en tur till Dragör och några kortare badturer.
Totalt visade sjökortsplottern 365 nautiska mil 2017. Inte så värst mycket men med tanke på den bedrövliga sommaren så är vi jättenöjda!

Båten kom till sist upp på land och båttäckning kom på Hopplatofflan som gick in i sin vinterdvala. Vi har gjort en lista på lite småsaker som behöver fixas men viktigast är att byta bälgen till S-drevet, sen får vi se vad vi mer kommer att fixa….eller så låter vi bli.