30 juli, Marselisborg – Ebeltoft.

Uppgivna över det tragiska semestervädret, som mest har bestått av blåst och regn, så beslutade vi oss igår kväll att skippa Lilla Bält och det Sydfynska ö-havet och istället börja ta oss tillbaka mot Öresund. Vi är visserligen bara halvvägs in i semestern men väderprognoserna ser tragiska ut för de kommande dagarna och skall man lita på långtidsprognoserna så är de inte heller mycket bättre på lång sikt.

Efter att ha sovit i lugn och ro hela natten gav vi oss iväg lite efter 07.10. På kvällen så kom en stor tysk båt in sent på kvällen och la sig i det smala hållet mellan bryggorna och mer eller mindre blockerade inseglingen till den inre delen av hamnen. Vi var beredda på att det kunde bli en del förhalningar av båtarna under sena kvällen, men vi fick som sagt sova i lugn och ro.

Ute på på Århus Bugten satte vi kurs mot Helgenäs. Rak motvind, regn och en riktig grå morgon för motorgång innebar att vi kunde runda Helgenäs, stänga av motorn, justera kursen mot Ebeltoft och rulla ut focken. Med god fart för enbart fock närmar vi oss Ebeltoft. Vi har tidigare haft sällskap av två motorbåtar över Århus bugt men de fortsatte ut mot Hjelmen när vi vek av mot Ebeltoft. Nu kommer de tillbaka från Kattegatt, då det förmodligen var för guppigt. Den ena genar lite väl tidigt in mot Ebeltoft och tvärbromsar inne på det ljusgröna vattnet där djupet bara är 0,6 meter. Överdrivet försiktigt går de ut om den gröna pricken som är rekommendationen. Vi har sedan tidigare två spår på plottern som vi bara följer in i hamn, dock med ett öga på ekolodet hela tiden. Vår plan är nu att ta oss till Ebeltoft för att ha denna hamn som utgångspunkt när vi skall segla över till Själland. Vi avvaktar en lucka i det blåsiga och regniga vädret.

Idag var också den stora tvättdagen. Som hökar fick vi passa både hamnens tvättmaskin och torktumlare så att ingen tog dom framför näsan på oss. Det kändes som om det fanns en viss tvättdesperation hos båt- och husbilsägarna. Till sist fick vi tvättat det mesta och båtens mantåg fick fungera som torklina.

På eftermiddagen gick Ebba och jag sommarens första geocahing-runda. Vi passade också på att bada. Dock kändes det lite kyligare i vattnet än förra gången.