29 juli, Århus – Marselisborg Lystbådehavn.

Idag gick det inte så bra. Vi blev väckta av klockan runt 04.00 och kom iväg från Århus strax därefter. Med lanternorna tända gjorde vi 5,5 knop för motor, med vinden in från syd, mot Hou. Vi har gått iväg tidigt för att slippa både blåst och regn som skulle komma senare på förmiddagen. Regnet börjar droppa bara ett par sjömil ut från Århus. Lite senare börjar även vinden komma. När vi närmar oss Norsminde Flak så börjar sjön gå grov och det upplevs som om vi har motström. Båten stampar och den stackars motorn får jobba rejält. Farten sjunker till 2 knop. Ingen av oss har lust att tok-kryssa ner mot Fyn i stampig sjön. Snabbt fattas beslutet att vända om. Nu gör vi 6,5 knop. Skulle vi fortsatt på den tidigare inslagna kursen hade det tagit 4 timmar till Hou. Nu tog det knappt en timme till Marselisborg Lystbådehavn alldeles på södra sidan av Århus.

När vi kommer in i hamnen hittar vi ingen ledig plats. Vi går runt i alla bassänger men hittar inga som passar i bredd. Till sist hittar vi en plats på utsidan av en y-bom på ändan vid en brygga. Ända nackdelen är att det redan är trångt nog mellan de två bryggorna som möts här. Det blir därmed inte bättre av att vi lägger oss här. Vi försöker förtöja så att vi inte ställer till för mycket besvär för de som skall ut och in. Efter att ha vilat en stund går vi bort till hamnfogden och berättar hur vi har lagt oss med tanke på att det inte fanns några lediga platser. Efter ett ok från honom känns det lite bättre och vi ser under dagen att när båtar passerar oss så finns det gott om plats.

En del båtar går ut. Många kommer in igen efter att ha konstaterat att det var rätt så besvärligt utanför hamnen. Det gör ju att det även känns lite bättre för oss också.