21 juli, Korsör – Kolby Kås Havn (Samsö).

Vi hade planerat att segla tidigt idag men när väckarklockan ringde så ljöd mistlurarna ute på Stora Bält så vi gick och la oss igen. När vi vaknade vid åttatiden så hade dimman lättat och efter lite dividerande så gav vi oss iväg med kursen satt mot Samsö.

Vinden kom från väst men vred lite under dagen men det gick i stort att hålla kursen mot Samsö och vi gjorde mellan 5 och 8 knop. Tidvis hade vi 2 knop medström men normalt hade vi knappt en knop medström.

Vi hade egentligen funderat på att gå till Ballen på östra sidan av Samsö men när vi kollade hamnen på nätet så visade det sig att alla bokningsbara platser var bokade flera veckor fram, vilket tyder på att det är en otroligt populär hamn. Så vi valde istället att gå till den mindre populära hamnen Kolby Kås på västra sidan av Samsö.

När vi kommer dit, lite efter 14, så hittar vi en bra plats vid en av bryggorna. Kolby Kås är inte en småbåtshamn utan mer en liten industri- och gammal färjehamn med ett par bryggor för fritidsbåtar längst in i hamnen och möjlighet att förtöja längs med kajen. När vi kollar faciliteterna så hittar vi en liten “ta-själv-affär” där vi köper röda vinbär för 15 kronor. Efter det går barnen och jag till Färje Krogen för att köpa lite mjukglass. Jag vet inte om vi var de första som köpte glass idag men de var tvungna att starta mjukglassmaskinen. Till sist fick barnen sina mjukglassar efter ett antal misslyckade försök. Barnen såg lite misstänksamt på de lite för mjuka mjukglassarna men åt till sist upp dem.

Sen blev det bad från den lilla bryggan alldeles norr om hamnen. En god middag i sittbrunnen i en nästan vindstilla och riktigt sommarvarm hamn i en pytteliten by som det förmodligen inte hände så vansinnigt mycket i, till skillnad mot den otroligt populära hamnen – Ballen.