19 juli, Stege – Femö – Korsör.

Vi kom iväg från Stege lite efter att vår båtgranne lämnat sin plats utanpå oss. Halv åtta var vi ute från Stege och snirklade oss fram i den smala rännan mot Kalvehave. Ingen vind gör att vi får använda järngenuan. Väl under Ulvsundsbron så var det betydligt mer vatten under kölen. Babord om oss så har vi Borrensbjerg (berg) som är 33 meter högt.

Efter Faröbron när vi går ut väster om Skippergrund så får ekolodet frispel och började visa 1,3 meters djup. Bara att blunda och förlita sig på att sjökorten är korrekta. När vi närmar oss Vordingborg, som egentligen var målet för dagens korta tur,  bestämmer vi oss för att gå till Femö istället.

Väster om Storströmsbron flyger en helikopter om oss på rätt så låg höjd. Gissa om vi blir förvånade när helikopterns AIS visar sig på vår nya sjökortsplotter.  Det kanske skall vara så men vår gamla plotter hade inte alla funktionerna inkopplade så vi har aldrig tidigare upplevt detta.

Några timmar senare har vi lagt ankare utanför Femö hamn. Vi vill inte gå in i hamnen och riskera att hamna innerst som en av fem båtar då vi tänkte sticka iväg tidigt morgonen efter. Väderprognosen har lovat vind som skall vrida från sydöst till öst framåt eftermiddagen. På kvällen skulle det mojna.

Vi har haft problem med vårt mobila bredband både via dator och telefon och får veta efter att ha ringt Telias support att det mobila bredbandet inte fungerar utanför Sverige längre efter Telias nya roamingavtal. Vi är hänvisade till att använda våra telefoner istället och förlita oss på det gratis Wi-Fi som finns i nästan alla hamnarna. Tanken var annars med det mobila bredbandet att vi skulle slippa allt strul. Nu får vi nog leta efter en ny lösning för framtida seglingar i våra grannländer, alternativt att jag monterar tillbaka den externa Wi-Fi antennen som jag tog bort i våras.

Efter bad, i saltvatten, och lunch vid Femö så konstaterar vi att väderprognosen har ändrats och vi beslutar oss att lätta ankaret och ta oss till Korsör istället. Det blåser rätt så friskt och vi gör runt 8 knop för en slör från Femö mot Agersö Sund.

Strax innan vi passerat Agersö så tar tröttheten över och koncentrationen brister när vi kommer lite väl nära 2-meters kurvan. Det står 8,4 på displayen men vi har ändrat den från djup till fart. I ögonvrån ser vi hur skuggan från båten tecknas på den klara sandbotten. En snabb blick på plottern visar att ekolodet bara visar 1,7 meter och här är det inte något något ålagräs. Tack och lov har vi lite marginal på ekolodet och efter en kraftig gir åt babord och några väldigt långa sekunder så börjar djupet ändra sig. Till sist så kan vi återgå på vår kurs mot Korsör.

Vi kommer fram till Korsör vid 18-tiden. Vi blir väldigt överraskade när vi kommer in i hamnen och kan konstatera att det finns gott om lediga platser och väldigt många breda platser. Flygfotot i vår gamla hamnlots stämmer inte riktigt överens med verkligheten. Det är med andra ord dags att uppdatera vår trogna hamnlots.

Trötta efter en lång dag på sjön sätter vi igång med att fixa kvällens måltid. Som så ofta blir det……hemlagad pizza som avnjuts med ett glas rödvin! Efter det så somnar man utan större problem.