17 juli, Limhamn – Stege.

Efter att ha begrundat de möjligheter som väderprognosen gav oss så bestämde vi oss för att segla mot Stege när vi vaknade klockan 05.00. Tjugo minuter senare var vi ute på Öresund med kursen satt på 215 grader. Stark sydgående ström satte oss snabbt mot den grunda delen utanför Lernacken. Ett krysslag ut mot Flintrännan fick oss ut på djupare vatten och sedan kunde vi hålla kursen mot Stege utan större bekymmer.

Med endast focken utrullad gjorde vi 7-8 knop, enligt logg och gps så var det över en knop sydgående ström och vindmätaren visade 7-10 m/s. Snart kan vi skymta Stevns klint. Vinden avtar och vi möter morgonens första segelbåtar som precis har lämnat Rödvig med kursen satt norrut. Vi fortsätter över Faxe bugt mot angöringsbojen vid Bögeströmmen. På vägen möter vi en sandsugare som ligger och tar upp den fina sanden från havsbotten. Ibland kommer fortfarande en och annan ”rökare” med 10 m/s i sig. Vid angöringsbojen så rullar vi in genuan och tar ner storseglet som vi satte utanför Stevns klint.

På väg in genom den första delen av Bögeströmmen visar ekolodet 1,7 meter på sandbotten. Vi ser hur båtar framför oss saktar in och går ut mitt i rännan. Lite längre fram när Bögeströmmen svänger så blir vi tveksamma på hur det är tänkt att man skall passera. Tysken framför oss väljer att gå in mellan ett par grundbankar, vi väljer att runda dem. Nu är vi inne i partiet med ålagräset. Ekolodet visar 1,3 meter men vi kan inte se botten så vi stålsätter oss och fortsätter i god fart då vi har mötande båtar i samma storlek som uppenbart har klarat passagen.

Utanför Nyord så tar vi den norra leden in med Lindholm söder om oss. Till sist ansluter vi till inseglingsrännan till Stege. När vi kommer fram gör vi ett försök att hitta plats i Lystbåde havnen. Klockan är runt 14.00 och det finns en del lediga platser. Vi hittar en plats vid bryggan i närheten av dieseltanken. Strax därefter kommer det in ett tiotal båtar och snart börjar hamnen fyllas upp. Det känns som klockan två är lite i senaste laget om man skall vara säker på att få en bra hamnplats. Vi skall försöka att redan vara i hamn vid ettiden.

Efter en mycket sen lunch går vi upp på ”byen” för att komplettera vårt matförråd lite. Vi kommer att stanna här imorgon för då är det tisdag i Stege – ”Tisdagsmarknad i Stege”. Då gör man om huvudgatan till gågata och har massor av aktiviteter för barn och vuxna. Samtidigt skall det blåsa och efter en tidig start i morse så känner vi att vi nog kan behöva en lugn dag nu när semestern väl har börjat.