3 augusti, Höganäs–Lynæs.

Klockan sju gick Åse och jag upp och åt frukost. Tjugo i åtta kom vi iväg. Fortfarande ingen vind och fortfarande medström. Så vi tuffar på. Barnen vaknar. Mitt i frukosten ropar Ebba “En tumlare!” och alla kastar sig ut i sittbrunnen för att spana i riktningen som hon pekar. Mycket riktigt där var två tumlare och Axel var glad att han sett sin första tumlare.

Utanför Gilleleje börjar vinden komma lite och seglen hissas upp och rullas ut. Vinden pendlar i riktning och varierar i styrka så motorn får startas ett antal gånger. Lunch på sjön består av pizzarester från gårdagskvällen. Mums vad kall pizza kan smaka gott när det äts på rätt ställe.

Lite innan två så ligger vi förtöjda i Lynæs alldeles i inloppet till Roskildefjorden. Lynæs är en relativt stor hamn med gott om både långa och breda platser så skepparen hade stora problem att bestämma sig för vilken plats som var bäst. Till sist valde vi en som passade vår bredd men som var otroligt lång. Faktiskt så lång att akterförtöjningarna knappt räckte till. Vi fick förhala och sätta längre akterförtöjningar. Kanske dags att skaffa några 10-meters linor istället för de 5-meters som vi brukar använda till akterförtöjning.

Sen blev det hamnglass och hopp och lek på lekplatsen. När det kändes som om alla var nöjda med detta så vandrade vi iväg och tog ett bad vid badplatsen precis bredvid hamnen.

DSC_0316 DSC_0318

Väl tillbaka i båten så ville barnen fånga krabbor och det gäller ju att passa på nu när vattnet är salt.

På kvällen hann jag med ett par geocacher. Vi tycker fortfarande det är ett roligt sätt att se sig omkring i omgivningarna. Man kommer ofta ställen där man  normalt inte skulle ha gått, Som idag till exempel när jag hamnade vid ett gammalt fort med vallgrav, förläggningar och gamla kanonställningar. Fortet byggdes 1914-1916. För den som är intresserad finns här, http://www.fortunfortet.dk/FFsider/ffleksikon/lynaes/lynaes.htm, mer information.

Nu på kvällen så friskar det i rejält, 12 m/s i byarna är kanske inte så farligt men med tanke på att det inte blåst mycket stora delar av dagen så upplevs det som om det blåser en hel del. Vi ligger i alla bra här så får vi se imorgon om vi kommer vidare mot Roskilde eller skall ta en dag till här i Lynæs.

Det här inlägget postades i Danmark, Krabbor, Segling, Semester, Tumlare. Bokmärk permalänken.