30 juni, Klintholm–Hårbölle (Grönsund).

Tuppen gol klockan 07.00 idag och Åse och jag åt frukost i lugn och ro. Idag var siktet inställt på Hårbölle som är en pytteliten hamn på sydspetsen av Mön precis på väg in i Grönsund. Det var definitivt inte rorsmans förstaval men vi hade kollat hamnarna på väg in i Smålandsfarvattnen, i hamnlotsen, och det var den enda hamnen där det fanns badmöjligheter inom en rimlig seglingsetapp. Hamnen är förmodligen mindre än Norreborg på Ven.

Men innan dess skulle vi tanka diesel. Vi var återigen lite osäkra på hur rätt tankmätaren visade nu när den visade strax över halv tank. 65,3 liter gick det i så den visar helt rätt. Därefter bar det iväg sydväst över. Vi hissade segel och gjorde till en början bara 3 knop men solen sken in från babord och kaffedoften kom från termosmuggen. Det var ju helt ok! Barnen ligger länge och myser i sina kojer med böcker och pyssel.

DSC_0172 DSC_0175

Vinden ökar lite i styrka och snart gör vi 6 knop på en sträcksegling ner mot Tolkebarren precis utanför Grönsund. Efter ett par krysslag in i Grönsund rullar vi in focken och tar ner storseglet. När vi närmar oss Hårbölle kan vi se i kikaren att det inte ligger så många båtar där. Vi har redan i förväg spanat ut ett par alternativa platser. Som tur var så var vårt förstaval ledig. Nu blåste det rätt så bra. Konstigt? Alltid när man skall i hamn så friskar det i.

DSC_0177 DSC_0178

Det fanns inte mycket plats i hamnbassängen och som vi tidigare skrivit så saknar vi bogpropeller så det innebär att man ibland måste hitta lite andra lösningar. En tvär sväng i kraftig sidvind och upp med fören mot bryggan. Åse hoppar iland med den främre förtöjningen. Snabbt får vi iland en lång lina från aktern och kan smidigt vinscha in aktern mot bryggan. Vi var rätt så nöjda! Vi har lagt märke till att alla hjälpsamma människor som vill ta emot förtöjningen när man kommer i hamn inte alltid behöver göra saker och ting lättare. Vi har en taktik att se till att få på lovartsförtöjningarna snabbt och sedan i lugn och ro förhala oss för att få på läförtöjningarna. Det kan ibland bli väldigt konstigt när man inte förstår detta.

Väl i hamn här i Hårbölle så går vi upp och köper hamnglassar till barnen och betala hamnavgiften. Det var ett roligt system man hade för att betala hamnavgiften. Utanför hamnkontoret fanns en låda med kuvert där man skulle skriva båtnamn mm och lägga hamnavgiften i. Sen var det bara att lägga in det i hamnkontorets brevinkast.

Efter hamnglass tog vi en liten tur i metropolen Hårbölle. Det gick snabbt. Barnen fortsatte med lek på gräsytan vid hamnplanen. Jim sprang iväg och letade efter geocachar. Först gick turen österut men fick avbrytas efter en geocasch då nästa låg bland ett par nudister så det kändes inte rätt att leta efter den. Nästa låg västerut så kursen sattes i den riktningen. Efter ett tag så kom jag in i en hage där 6-7 ungtjurar betade. Lite nervöst fortsatte jag nära stängslet så att man snabbt skulle kunna kasta sig över det ut på stranden om en tjur skulle bli för närgången. Det gick ju bra.

När jag kommer tillbaka till båten så visar det sig att de haft besök av den danska tullen. Åse hade suttit på piren när tullaren knackat på Hopplatofflan och Axel tittat upp lite förvånat och förklarat att mamma och pappa inte var här. Åse kom rätt snabbt till Axels undsättning och tullkontrollen gick som en dans. Enligt tullaren så var det inte många fritidsbåtar ute och seglade i år.

Lite senare passade barnen på att håva maneter och tångräkor. Tyvärr fick de inga krabbor. Hårbölle hamn är en riktigt bra barnhamn. Visst det finns inte någon lekplats men det är en sådan där gammal och spännande hamnmiljö. Barnen lär sig snabbt var allt finns och det finns knappt några bilar. Sen finns det ju glass i närheten och det är ju kanon!

Det här inlägget postades i Danmark, Segling, Semester. Bokmärk permalänken.