8 augusti, Klintholm – Faxe Ladeplads.

Vi räknade inte med att det skulle vara någon trängsel i Faxe Ladeplads så vi passade på att sova ut lite och lämnade Klintholm strax innan klockan nio. Våra tyska båtgrannar om babord och om styrbord hade stuckit tidigt. Åse passade på att ta ut båten ur hamnen. En stor fiskebåt ville ut från fiskehamnen samtidigt som vi svängde ut i utloppet men det hela löste sig utan något större besvär.

Havet var helt spegelblankt så vår trogna Penta fick ta oss hela vägen till Faxe Ladeplads. På vägen dit fick vi besök av en nyfiken säl.

Väl framme så fanns det inte så många lediga platser som vi hade trott. Det gick att ligga vid kajen och sen fanns det kanske 5-6 grönmarkerade platser som var tillräckligt breda. Vi kommer in i hamnen vid 13:30 i Klintholm hade alla lediga platser varit upptagna vid samma klockslag och båtarna hade behövt börja lägga sig utanpå varandra.

Faxe Ladeplads är definitivt inte en speciellt populär hamn. Lite oförtjänt tycker jag då det finns bra möjligheter att bunkra båten med mat här. Om man ändå skall gå igenom Bøgestrømmen och hamnen i Rödvig är knökfull så kan kanske Faxe Ladeplads vara ett i alternativ. Vi har tidigare tillbringat ett par dagar här och vandrat runt i omgivningarna. Nu när vi har cyklarna skulle det vara intressant att utvidga turerna lite mer. Nu kommer vi bara att stanna här två nätter. Den stora fokusen kommer imorgon att ligga på ett födelsedagsbarn.

När vi skulle betala hamnavgiften så gick det inte då man var tvungen att göra det mellan klocka 08:00 – 09:00. Det innebar att vi inte kunde komma åt koden till toa och dusch. Det fanns ett telefonnummer till hamnkaptenen som man kunde ringa. Inget svar. Fem minuter senare så blir jag uppringd av hamnkaptenen och får koden till dusch och toa. Vi förväntas komma in på hamnkontoret dagen efter på morgonen och betala hamnavgiften.

Om man nu skall säga något negativt om Faxe Ladeplads så är det kanske lite störande om det råkar ligga ett handelsfartyg i industrihamnen och lastar eller lossar. Samtidigt är det inte mycket mer störande än flygplanen som startar och landar på Kastrup när man ligger i Dragør. Förra gången vi var här så låg vi här i tre dagar och det var bara en dag som det låg handelsfartyg i industrihamnen.

Just nu är det bara fem gästbåtar i hamnen – vi, två danskar, två tyskar och en båt från Nederländerna. Med andra ord är det nästan inga tyska båtar jämfört med hur det var i Klintholm Det finns med andra ord hamnar med väldigt få tyska gästbåtar.