26 juli, Ebeltoft – Lynäs.

Idag hade vi ett hål i vädersystemen. Det skulle inte blåsa så mycket men den lilla vinden som fanns var rakt mot. Därefter verkar vädret vara betydligt mer osäkert med mycket blåst från öst och häftiga regnskurar. Överseglingen från Jylland till Själland är i sig inte så långt men att ligga och kryssa i kuling på södra Kattegatt var inget som vi hade lust med. Därför stack vi iväg klockan sex på fredagsmorgonen för motor. Det var en fantastisk morgon med nästan ingen vind.

När vi passerar ön Hjelm, efter två timmar, så har vi tillryggalagt en fjärdedel av sträckan. Vi har haft medström på 1-1,5 knop.

Vi fortsätter ut mot de trafikerade farlederna mellan Jylland och Själlands Rev. Det ligger en svavelgul dimma över havet som vi inte riktigt kan förklara men som strax får sin förklaring när ett lastfartyg passerar oss. Det är helt enkelt avgaserna från lastfartygen. Det ligger som strängar i luften längs alla de stora handelssjöfartslederna. När vi tittar runt horisonten så kan vi se fler ställen där det är ett gulaktigt dis. När vi kollar på sjökortet så går där mycket riktigt en farled.

Efter ytterligare två timmar når vi Själlands Rev. Nu börjar den lilla vind som är att vrida sig lite mer åt nord och vi kan hissa segel men fortsätter att använda motorn som stöd då vi gärna vill komma fram till Lynäs tidigt på eftermiddagen.

På vår väg till Själland så ser vi rätt så många tumlare, säkert ett tiotal – ibland ensamma och ibland två och två. Från Själlands Rev är det fyra timmar kvar till inseglingen till Isefjorden. Lynäs ligger precis till vänster när man kommer in i Isefjorden. I den riktningen man tar när man skall vidare in i Roskildefjorden. Ett långsträckt grund gör att man upplever det som lite av en omväg att ta sig till Lynäs och allt som oftast väljer att gå in i Hundested istället. Men det är ingen av oss som har fallit för Hundested trots att det vid något tillfälle har utnämnts till ”Danmarks bästa Lysbådhavn”.

Vi föredrar lugnet i Lynäs. Vi räknar med att vara inblåsta här till måndag så det är viktigt att man trivs i hamnen. Det finns en fin liten badplats, restauranger, glass och så har de gratis lånecyklar så att man kan ta sig till livsmedelsbutikerna i Hundested cirka tre kilometer norrut. El, dusch och vatten ingår i hamnavgiften så vad mer kan man begära när man är inblåst.

Vi hittar en plats på ungefär samma ställe som förra gången vi var här. Vi gjorde ett försök att hitta en plats i den gamla fiskehamnen men det var för smalt mellan pålarna och vi hade inte lust att ligga långsides längs kajen. Så det blev en sväng över till den stora hamnen. Efter lite strul med tilläggningen, det är väldigt långa platser och akterförtöjningen räckte inte till, så kom vi till sist på plats.