31 juli, Limhamn.

När vi vaknade i morse så strilade regnet lugnt och stilla ner. Prognosen stämde och beslutet att ta sig tillbaka till hemmahamnen kändes helt rätt. Vi äter en ”hotellfrukost” med frallor, ost, marmelad och påläggschocklad.

Sen traskar jag iväg och hämtar bilen medan resten av familjen börjar plocka ihop allt som skall hem. Två körningar blev det med smutstvätt, mat och värdesaker.

Totalt tillryggalade vi 451 distansminuter och vi besökte de danska öarna Själland, Falster, Fyn, Als och Samsö samt det danska fastlandet Jylland. Vi har hittat en del nya hamnar som blivit favoriter och vi har passerat en del hamnar som vi gärna besöker en annan gång. Haderslev fjord var en upplevelse och rent generellt så är det bara att förlika sig med det faktum att det är grunt på många ställen i Danmark. Efter vår grundstötning förra året har vi blivit betydligt mer kritisk till sjökort och plotter och försöker i görligaste mån att hålla oss på ”vitt vatten” vilket givetvis är omöjligt i vissa delar av Danmark. Hela det sydfynska ö-havet är i princip olika nyanser av blått på sjökortet.

Under juli är det trångt i hamnarna. Många hamnar började redan bli fulla vid 13-tiden. Vi kunde också konstatera att en hel del då la sig för ankare utanför hamnen och gick in tidigt på förmiddagen dagen efter för att kunna få en bra plats. Det förutsätter ju givetvis att ankringsförhållandena är bra. Svajankring har vi inte gjort på denna semester utan det har endast varit gästhamn som nattstopp.

Den svenska kronan är helt värdelös gentemot den danska kronan vilket innebär att hamnavgifterna omräknat till svenska kronor har legat mellan 210 och 300 kronor där Haderslev var billigast och Gilleleje var dyrast.

Vi kan också konstatera att när det gäller baslivsmedel så hade vi med så det räckte och blev över. Detta har givetvis gjort att semesterkostnaden inte blivit så hög.

Överlag så har det varit en bra sommartur 2019. Det finns fortfarande många ställen kvar i södra Danmark som vi vill besöka när kronan är bättre. Mycket bad har det också blivit. Så visst – det var en bra sommar…..som förmodligen inte är slut än.