30 juli, Gilleleje – Limhamn.

Prognoserna lovade regn de kommande dagarna så vi valde att ta oss hem trots att vi faktiskt har några semesterdagar kvar. Vi lämnar Gilleleje strax efter åtta. Väderprognosen har lovat risk för skyfall under eftermiddagen.

På vår väg mot Helsingör så ser vi ännu en gång tumlare. När i skall förbi Helsingör så är det väldigt stökigt med många färjor, fraktfartyg och fritidsbåtar men genom en lite zick-zackande kurs så tar vi oss igenom passagen och justerar vår kurs så att vi passerar Ven på dess västra sida. Den danska gästflaggan halas då vi nu när inne på svenskt farvatten.

Vi kommer så småningom fram till Limhamn men precis när vi skall gå in i hamnen så ser Åse en motorbåt som vinkar på hjälp. Vi svänger ut igen och lägger oss i lä av motorbåten, som har kastat ankare. Strömmen är relativt stark och nordgående. Tydligen hade det börja ryka ur motorrummet och de vågade inte fortsätta utan kastade. Vi fick över en bogserlina men när de skulle ta upp ankaret så satt det rejält fast. Vi fick över ankarlinan på Hopplatofflan och kunde sätta den om knapen och dra loss ankaret. När ankaret väl var upp så var det inga större problem att bogsera in motorbåten till hamnen.

Då vi inte riktigt kände oss färdiga med semestern så valde vi att sova i båten en natt till innan allt skall packas ihop och köras hem.