29 juli, Lynäs – Gilleleje.

Då är vi inne på fjärde semesterveckan. Vädret de kommande dagarna ser rätt så instabilt ut så vi får ta och planera en dag i sänder. Idag skall vi ta oss till Gilleleje. Vi vaknar en stund innan väckarklockan ringer och beslutar oss att sticka lite tidigare än vi tänkt oss. Det känns drygt att ta sig runt grundet så att man kommer ut i rännan ut ur Isefjorden. Det inbjuder till att gena över grundet men vetskapen om att det bara är en halvmeter djupt där får en till att bita ihop och ta ut svängen rejält. När vi kom hit i fredags var det någon som ville svänga lite för tidigt men de fick snabbt vända tillbaka till rännan.

När vi kommer fram till ränna så har vi två knop motström. Många andra båtägare har också vaknat tidigt idag och som en plym av båtar beger de sig iväg ur Isefjordens mynning åt alla väderstrecken. De flesta verkar gå västerut men på vår färd österut så får vi sällskap av ett par båtar som skall västerut. Strömmen avtar och är till sist obefintlig. När vi närmar oss Gilleleje så får vi åter se tumlare.

Strax innan elva går vi in i Gilleleje hamn och hittar en bred plats vid en av de yttersta bryggorna. Genast är det bad på dagordningen. Det är riktigt varmt och kvavt. Det känns som om åskan skulle kunna komma när som helst.

Resten av dagen badas det en hel del för att svalka sig i värme. Ostadigt väder de kommande dagarna innebär att vi inte riktigt kan bestämma oss vart vi skall ta vägen förrän imorgon. Idag får vi passa på att njuta av den fina sommarkvällen.