27 juli, Lynäs.

Åse och jag tog två lånecyklar och cyklade till Hundested på förmiddagen. Det var inte så mycket vi behövde handla och det kunde förmodligen ha väntat till en annan dag men det var en trevlig cykeltur. Runt tre kilometer i vardera riktning.

På eftermiddagen knackade en äldre man på vår båt och sa att vi låg på hans plats. Jo sa jag, men den var grönmarkerad när vi kom igår och den var grön när vi kom tillbaka från cykelturen till Hundested tidigare idag. Snopen ser jag nu att någon har vänt skylten men som moraliskt stöd kom vår båtgranne oss till undsättning och förklarade att den var grön även tidigare idag.

Jag kan bli rätt så irriterad på hamnpersonalen som bara vänder skylten utan att knacka på båten. Det har varit folk ombord hela dagen. Till råga på allt sa platsinnehavaren att han hade bett hamnen att vända på skylten redan igår.

Nu fick vi ett rätt så stort besvär att flytta båten då det blåste väldigt ofördelaktigt där vi låg. Med noggrann genomgång om hur vi skulle ta oss ut och flytta den ena akterförtöjningen till fören så att aktern lugnt och stilla kunde driva ner i lä så löste etapp ett sig alldeles utmärkt. Nu låg fören mot vinden. Många förmaningar om att akta fingrar och fötter blev det från mig. Vi gasar på och kan ta oss ut från pålarna och måste svänga runt bryggan precis i hamninloppet för att ta oss till en annan plats som vi har hittat. När vi får styrbordssidan rakt mot vinden så blir avdriften stor och hela båten lutar rejält. Det blåser runt 15 m/s. Vi kommer runt och har vinden i aktern och gör nu god fart bara för vinden. En ny sväng gör vi in till platsen i hörnet vid bryggan på den östra piren. Nu har vi vinden nästan rakt mot oss så det är relativt enkelt att komma in på platsen.

Vi har under dagen sett hur båtarna har kämpat med den kraftiga sidvinden i de smala delarna av hamnen. Inte ens båtar med bogpropeller har klarat det.

Nu ligger vi i alla fall rätt bra och har spanat ut ett par andra platser vi skulle kunna flytta till om det blir nödvändigt. Den här helgen är ju den helgen då många danskar kommer tillbaka från sin seglingssemster. I många andra hamnar brukar man sätta en skylt att platsen är ”ledigt till 30/7” eller annat lämpligt datum. Jag tycker att det hade varit smakfullt att göra så även i Lynäs.