23 juli, Juelsmine – Kolby Kås.

Vi kom iväg runt sju på morgonen, tillsammans med ytterligare ett gäng båtar som precis som vi, fått nog av en dag i hamn med regn. Sittbrunnstält och bomkapell var genomblöta. Teakdäcket var rejält vått och det tog några timmar för det att torka upp.

Dagens mål var Samsö. Först seglade vi rakt västerut mot ön Endelave. Det var medvind och platt läns. Storsegel och spirad fock innebar att vi gjorde runt sex knop och sjömilen bara rullade i väg. När vi hade passerat Endelave så var det dags och bestämma sig om vi skulle gå till den otroligt populära hamnen Ballen eller om vi skulle gå till den inte så populära Kolby Kås. Valet föll på Kolby Kås och vi justerade vår kurs en 25-30 grader norrut.

Vi har en gång tidigare varit i Kolby Kås och även om det inte finns så mycket där så trivs hela familjen där. Det finns en hyfsad badplats och stämningen är allmänt avslappnad

När vi kommer in i hamnen håller de sista av nattens båtgäster på att lämna hamnen och vid 11 så är hamnen helt tom förutom ett par båtar som har hamnen som hemmahamn och två gästbåtar som ligger innanför oss på bryggan.

Axel och jag går upp till den lilla självbetjäningsskjulet med grönsaker och köper lite gurka, tomater och squash. Allt som känns fuktigt efter gårdagens regn hängs ut till vädring och tork i den fina sommarsolen. Det blöta sittbrunnstältet sätts också upp så att det får torka ordentligt. Efter lunch passar vi på att slappa och ta det lugnt. Bad hinner vi också med i det klara salta vattnet vid badplatsen.

På kvällen så har hamnen börjat fyllas upp. De lokala ungdomarna använder passagerartornet från den nedlagda färjelinjen som hopptorn. Förmodligen lätt överförfriskade av öl. Bredvid står en staty av en grotesk svan med förgylld krona och bröstplåt och stirrar bistert ut över hamninloppet

Färjelinjen är sedan ett antal år nedlagt och har ersatts av en annan färjerutt. De gamla terminalbyggnaderna och uppmarschområdena ligger kvar som en påminnelse om vad som en gång varit och förmodligen ett mera livfullt Kolby Kås. Vi observerade att det faktiskt gick en buss hit, vilket vi inte riktigt har något minne av från förra gången vi var här. Då fick man promenera eller cykla om man skulle ta sig någonstans på ön.

Det går inte att betala hamnavgiften med kort utan endast med mobilepay eller kontanter, så se till att ha med lite kontanter. Jag frågade hamnkaptenen om det inte var ovanligt mycket båtar här i år då mitt minne sa mig att hamnen var relativt tom förra gången som vi var här. Tydligen var just denna och förra veckan de två veckorna på året som hamnen hade flest besökare.

Kolby Kås är också världens ände när det gäller mobiltelefoni och internetuppkoppling. Det är totalt hopplöst att få väderprognosen på mobilen eller över datorn, men det är kanske så det skall vara när man har riktig semester?