21 juli, Middelfart Marina – Juelsminde.

På vår väg från Middelfart Marina gick vi genom Fanösund och Snävringen. På sträckan till Fredericia så såg vi ett 30-tal tumlar. Det påstås att Lillebält är ett av världens mest val-täta farvatten. Tumlaren är ju en val och inte en delfin. På danska heter tumlare marsvin och skall alltså inte förväxlas med det lilla lurviga djuret som många har haft som husdjur.

Idag skulle vi under två broar innan vi kom ut på öppet vatten. Vi har tur och har strömmen med oss. Runt 2 knop nordgående ström är det.

När vi passerar Fredericia och kommer ut på öppet vatten så hissar vi storen och gör strax 6 knop mot Juelsminde som är målet för dagen. Väderprognosen stämmer väl delvis idag, bortsett från att det kommer några spridda regnskurar som inte fanns med i prognosen. Någon timme innan vi når vårt mål så ökar vinden lite och vi ligger tidvis på 7-8 knop.

Framme i Juelsminde kan vi konstarea att vår lite äldre men färgglada hamnlots inte riktigt stämmer. Det finns ytterligare en hamn i Juelsminde. I Fåborg passade vi på att köpa många seglande danskars bibel – Komma´s Havnelods. Den visade rätt. Vi har börjat gilla den, även om den inte har en massa glättiga flygfoton, för att den är saklig och har den information som man behöver, många mindre hamnar finns med i Komma som inte tas upp i de andra hamnlotsarna och den täcker även stora delar av Sverige, Tyskland och Polen.

Oavsett så hittade vi en bra plats i den nya hamndelen. Vinden tryckte oss på tvären och vi kom inte riktigt rätt in på båtplatsen men ett par handlingskraftiga båtgrannar kom till undsättning strax innan det blev riktigt besvärligt. Bara fem minuter senare så kom det in an dansk båt på platsen bredvid oss som råkade ut för samma problem men med en gång så fanns det gott om hjälpande händer och de kunde tryggt förtöja vid bryggan. Avdriften vid kraftig sidvind är väldigt stor och om man inte har bogpropeller eller hög fart in på platsen så är det väldigt lätt att kasa iväg.