10 juli, Klintholm havn–Stubbeköbing.

Vi vaknade strax innan sju idag. När jag tittar upp ur ruffluckan så ser jag att en hel del båtar redan har lämnat hamnen. Många har nog gjort det utan att använda bogpropeller för jag har bara hört ett par bogpropellrars fräsande innan sju.

Frukost äts och vatten kokas och hälls på termosarna. Halvåtta bakar vi ut från platsen. Idag blåser det mindre och från rätt håll så manöver går som den skall. Ute ur hamnen hissar vi storseglet och rullar ut genuan och sätter kurs mot Hestehoved Dyb och inseglingen till Grönsund. Vid angöringsbojen så tar vi ner storseglet och rullar in genuan då det är motvind de sista sjömilen genom Grönsund upp till Stubbeköbing som är vårt mål för dagen.

Vi har medvetet “hoppat från hamn till hamn” då vi vill utöka hamnarna som vi kan kalla favorithamn. Ingen av oss har tidigare varit i Stubbeköbing här på Falster. När vi så småningom har kommit i hamn och förtöjt båten så ser vi att även en del andra båtar gör hamn-hoppning. Vissa av båtarna som kommer in under eftermiddagen har vi träffat tidigare i både Rödvig och Klintholm havn. När vi kom in i hamnen så fannns det gott om lediga platser. Nu, framåt den sena eftermiddagen så börjar det bli fullt i hamnen. Komiskt är att ingen än så länga har vågat lägga sig vid flytbryggan med förtöjningsbojarna. Det kanske är ett typiskt svenskt sätt att förtöja. Vem vet.

Stubbeköping är en trevlig liten by som har två livsmedelsaffärer och ett bageri relativt nära hamnen. Det finns visserligen många affärslokaler som är lediga. Lite som i Stege och Korsör. Det är förmodligen inte så lätt att få kommersen att fungera, här en bra bit bortom Köpenhamn.

Mitt favoritämne; väderprognosen. Prognosen har varit någorlunda korrekt idag. Just nu blåser det 10-12 m/s men det skall lugna sig ikväll. Vi får väl se.