13 april, Ystad – Limhamn.

Efter en skön natts sömn så vaknar vi så småningom. Enkel frukost avnjuts i den spartanska salongen, vi har inte tagit med oss mer dynor än till förpiken. Strax efter åtta lämnar vi Ystad. Vinden kommer från öst och blåser cirka 8-9 m/s i snitt och 12-13 i byarna.

Det går som tåget. Snart passeras Abbekås. Någon timme senare är det dags att passera Smygehuk. Nu måste vi bestämma oss om vi skall gå genom Falsterbokanalen eller om vi skall gå på utsidan av Falsterbo och Skanör.

Vi kallar upp Falsterbokanalen på vhf:en för att bekräfta att de verkligen öppnar klockan 18.30. Lite dålig mottagning var det men vi fick i alla fall bekräftat broöppningen klockan 18.30. Vårt problem var att vi skulle komma till kanalen vid 13-tiden vilket skulle innebära en väntetid på fem timmar. Att segla runt Näset skulle ta 2-3 timmar beroende på väder, vind och ström. Egentligen borde valet ju varit enkelt men då vi kände oss trötta och frusna, trots alla lager med kläder, så valde vi att gå in i kanalen och förtöja vid en dykdalb.

När vi ligger och vilar oss så får vi ett allmänt anrop från Rescue Sweden. Tydligen har en segelbåt fått motorproblem utanför Kullagrund. Vi ligger för långt ifrån för att kunna göra någon nytta.

På vår segling hit har vi inte sett många fritidsbåtar, vi mötte en Grand Banks båt utanför Simrishamn, en segelbåt utanför Ystad, en motorseglare i Ystads hamn, en segelbåt som kom in på natten i Ystad sen har vi inte sett fler fritidsbåtar. På ais:en har vi kunnat se någon enstaka stor segelbåt som förmodligen skulle transportseglas någonstans.

Efter lite mat så la vi oss för att sova. Vi vaknar när vi hör att det kommer in en båt i kanalen från öster. Det är en av kustbevakningens båtar. Plötsligt inser vi att brovakten kommer att öppna bron för kustbevakningen även om det inte är officiell broöppningstid, utanför säsong öppnas bron bara 06.30 och 18.30. Vi förbannar oss över att vi inte insåg detta lite tidigare så att vi kunde ha hängt på kustbevakningen genom bron. Nu får vi helt enkelt gå ner och sova vidare.

Klockan fem så passar vi på att äta lite kvällsmat. Sen gör vi oss sjöklara och kallar upp Falsterbokanalen på vhf:en igen. Vi blir lite bekymrade när de inte svarar på anrop. Efter tredje försöket får vi besked att man kommer att öppna bron för oss. Vi lossar förtöjningarna och går som enda båt igenom bron klockan18.30.

Strax är vi ute i Öresund. Beräknad ankomst till Limhamn är strax efter solnedgång och mycket riktigt så glider vi in på vår båtplats lite efter klockan åtta på kvällen. Våra barn står på bryggan och tar emot oss. Vi stänger ner båten och lämnar det mesta i den för att tas omhand imorgon. Nu vill vi bara hem till en varm säng.


Vi lämnade Nogersund runt 10.00 på fredagen och ankom till Limhamn på lördagen lite efter 20.00. Effektiv seglingstid är strax över 16 timmar vilket innebär en snittfart på knappt 7,5 knop, vilket inte är fy skam.