29 juni – 1 juli, Limhamn – Ystad – Svanevik – Ronneby.

Vi kom iväg från Limhamn strax innan 10 på fredagen och satte kursen mot Falsterbokanalen. Denna gång har jag även fått hjälp av min ena bror med transportseglingen till Blekinge. Med segel hissade så gjorde vi god fart mot Öresundsbron men efter bron så avtog vinden och vi startade motorn för kunna hinna med broöppningen i Falsterbokanalen klockan 12. När vi närmar oss kanalen så passar jag på att vinka in mot land där Ebba skall befinna sig på vikingamarknad i vikingabyn, senare fick jag veta att hon inte hade sett oss – och så har man gjort sig besväret att vinka.

Det ser väldigt tajt ut med tiden när vi närmar oss kanalen och döm av vår förvåning när det plötsligt ligger en ö mitt i farleden men vi hinner precis igenom broöppningen som sista båt. Ute på Östersjösidan konstaterar vi att den utlovade nordvästvinden istället är en sydöst och därmed kryss längs kusten ner till Smygehuk. Efter ett par krysslag inser vi att med den här farten så kommer vi först att vara i Ystad långt efter midnatt. Motorn får hjälpa till som stöd till seglingen och vi kan efter en skumpig seglats i gammal sjö och motvind angöra Ystad vid halvåttatiden.

På lördag morgon är det fantastiskt väder men ingen vind. Vi kommer iväg för motor vid halvåttatiden och äter frukost i båten på vår väg mot Sandhammaren. Vi kan i kikaren se att båtar framför oss, som rundar Sandhammaren, verkar få vind så att det går att segla. Vinden kommer från ost och sydost. När vi rundar hörnet så var det inte mycket vind på den sidan av Skåne heller men med seglen uppe och motorn till stöd så går det framåt. En bit norr om Simrishamn och på väg ut på Hanöbukten så kommer vinden äntligen och vi får en fantastisk segling, utan motorns dunkande, upp mot Hanö som var dagens destination. När vi närmar oss Hanö så inser vi att klockan bara är fem. Vi beslutar oss att fortsätta mot Karlshamn och Svanevik där vi hittar en ledig plats en bit in på den långa bryggan.

Söndag blir det inomskärssegling mot Ronneby. Runt nio kommer vi iväg och det blir en riktigt rolig segling med väldigt vridande vindar som varierar i styrka men i huvudsak kommer från nord. Smult vatten, krysslag i trånga passager, 5 till 7 knop mellan kobbar och skär, ett öga på plotter och sjökort och ett på verkligheten så försvinner den ena sjömilen efter den andra. Åtminstone fram till vi skulle igenom passagen vid Stora Färjan. Det såg ut som vi skulle kunna klara att segla igenom men plötsligt kantrade vinden och vi fick en mötande motorbåt i farleden så det fanns inte riktigt plats för ett par krysslag. Det var bara att inse att nu var det dags att starta motorn igen.

Lite senare så kommer vi fram till Ekenäs hamn och passar på att fylla dieseltanken och samtidigt tömma hålltanken innan vi lägger oss på den platsen som är reserverad för oss. Nu kommer Hopplatofflan att ligga här en vecka innan vi börjar vår semester. Vi tänker starta semestern med Ronneby som startpunkt och sen se hur långt upp på östkusten vi hinner. Oavsett så lär vi i alla fall komma längre österut än vi tidigare varit med Hopplatofflan.