25 – 27 maj, Limhamn – Flakfort – Limhamn.

På fredagskvällen flyttade Åse och jag ner i båten. med oss hade vi packning och mat för helgens segling. Väderprognosen för maj 2018 har i princip varit en enda stor sol men nu verkade sem om det kunde bli lite sämre väder till helgen. Båda barnen var iväg på sitt håll och anslöt först senare. På lördags förmiddag så begav vi oss iväg med kursen satt mot Flakfort. Vår nya Raymarin Axiom plotter började strula när vi var iväg till Köge. Allt började efter en programuppdatering med det irriterande resultatet att avstängningsskärmen med jämna mellanrum hoppade upp mitt i sjökortet. Oftast var det när man som mest behövde plottern. Med anledning av att plottern är på service så fick vi plocka fram våra stenålderskunskaper i analoga sjökort, kurslinjaler och komopass. Visserligen har vi en gammal Garmin 162 sittande i instrumentkonsolen men den kan knappast jämföras med en modern plotter.

På vår väg mot Flakfort överraskas vi av en rejäl åskskur men efter en stund så kommer solen fram igen. Resten av dagen drar åskskurarna förbi och över Flakfort. Det är säkert över 40 år sedan jag var här sist. Av någon anledning har vi aldrig haft vägarna förbi eller känt att det var aktuellt att gå in om Flakfort, men i och med att Danska staten tjafsar med förvaltarna av ön om hur han har renoverat det nedgångna fortet och risken att det kommer att stängas för gott eller i alla fall lång framtid – så kände vi att det var dags.

Det fanns gott om plats vid den yttre kajen, vid själva ön var det däremot fullt. När vi förtöjt så passade vi på att ta et bad i havet från den lilla badbryggan på utsidan av piren. Det kändes inte speciellt varmt i vattnet. Därefter åt vi lunch för att sedan utforska ön och inhandla den numera obligatoriska hamnglassen. Det blev en riktigt trevlig dag där jag sprang på gamla arbetskollegor som kommit dit med färjan och klubbmedlemmar som seglat dit. Visst blev det lite regn men i det stora hela så var det en riktigt bra lördag.

Den något svajande väderprognosen lovade mycket vind på söndagseftermiddagen så vi passade på att segla hem relativt tidigt på söndagsmorgonen. Vi fick provat vår gamla fock, originalfocken då den nya har gått sönder och behöver lagas. Den gamla focken var i betydligt bättre skick än jag trodde så den låter vi nog sitta på hela säsongen 2018.

Väl hemma i Limhamn så städar vi av båten utvändigt. Det behövs verkligen på grund av alla insekter, spindlar och pollen. Invändigt får Hopplatofflan också en rejäl städning. Vi passar på att avnjuta solen i sittbrunnen, dricka ett par koppar kaffe och äta en kanelbulle innan vi till siste bestämmer oss för att åka hem. Vi känner att vi har fått ut det mesta av denna helgen!