27 juli, Ebeltoft – Århus.

Lite efter åtta på morgonen gav vi oss iväg med kursen satt mot Århus. Först skulle vi runda Helgenäs och vi kunde med några väl valda krysslag få en fin segling från Ebeltoft till Helgenäs. Sedan veck vi av nordväst mot Århus. Ett antal gånger drog snabbfärjan på Molslinjen förbi oss med sitt svall. Dock var det väl inte så stort svall så länge man höll koll på det, men vid något tillfälle missade vi det och svallet överraskade oss lite så att frukosttallrikarna flög över hela sittbrunnen.

När vi närmar oss Århus hamn så börjar det att regna lätt. När vi kommer in i hamnbassängen så regnar det ännu lite mer. Precis när vi har förtöjt och fått upp bomtältet så kommer det ett riktigt skyfall. Vi riggar torklinor i bomtältet och startar värmaren för att torka upp en del av de blöta kläderna. Så småningom lättar regnet och Åse och jag tar en promenad in till Århus centrum. Vi tar en liten tur på de östliga delarna av gågatan och passar på att besöka domkyrkan. Omedelbart så är vi inte så jätteimponerade av vare sig hamnen eller staden Århus, men det kanske är vädret som påverkar en del. Vi löser hamnavgift för två dygn. En förvirring i sammanhanget är att det skall finnas frihavnsplatser i hamnen men de går givetvis inte att hitta då det bara är ett båtlaug som är med i frihavnsordningen. Jag saknar koordinater i frihavnslistan så att man lättare skall kunna hitta rätt brygga.

På kvällen tar vi en promenad i det nybyggda området precis bredvid hamnen. Området påminner i mångt och mycket om Örestad i Köpenhamn fast i lite mindre skala.

Då jag seglat och kappseglat en hel del med Späckhuggare så var detta ju en fantastisk syn! Peter Bruuns fantastiska båt från sent 60-tal, Späckhuggaren, ligger i rad efter rad i hamnen.

Tillbaka i båten så kollar vi väderprognosen från DMI som, väldigt deprimerande, lovar regn de kommande 14 dagarna. Tur att man inte tar allt för allvarligt på långtidsprognoserna.