25 juli, Ebeltoft.

Idag var det dags att göra fregatten Jylland. Enligt utsago är det världens längsta träskepp i Danmarks minsta stad. Som sagt, om det nu är sant. Oavsett så var det en väldigt trevlig attraktion. De, lite seniora, guiderna som jobbade där var väldigt duktiga och hade ett jättebra sätt med barnen. Barnen fick också gå en skattjakt där man skulle hitta siffror och bokstäver som så småningom bildade en ledtråd till en stor guldskatt (läs chokladskatt).

Vi fick se när de laddade en kanon som de lite senare även avfyrade till alla besökares förtjusning. Man kunde även prova på att stå på råbommen och bärga segel. Fregatten Jylland var ett kombinerat segelfartyg och motorfartyg, lite som Hopplatofflan faktiskt, fast vi har har inga kanoner och de seglade förmodligen inte runt för nöjes skull. Jylland har även varit ett Kungafartyg och vi fick den stora äran att se den kungliga taostolen – det ni!

Lunch avnjuts på restaurangen alldeles i anslutning till utställningen. Mycket god mat, Stjärneskud till de vuxna och pasta bolognese och carbonara till barnen. Nöjda och mätta så tittar vi på de sista attraktionerna, bland annat repslagarbanan och snickeriet som är en viktig del av utställningen och detta levande museet.

Till sist beger vi oss tillbaka till Luffe´s brygga där vi har förtöjt båten. På vägen ser vi skylten om “hund i snor” som man inte kan låta bli att le åt även om man vet vad skylten betyder.

På tidig kväll passar Åse och jag på att ta en tur upp i de gamla delarna av Ebeltoft. Det finns många fina små och gamla hus och man undrar vad historien bakom dem kan vara. Det obligatoriska besöket på det lilla rådhuset, i Danmarks minsta stad, hinner vi också med.

Vi har insett att det kanske kan bli lite tufft att hinna till Skagen denna semester, speciellt med tanke på att vi i starten seglade på “fel” håll. Ett alternativ var att hyra en bil och ta sig till Skagen men då det var helt omöjligt att hyra bil i Ebeltoft så fick vi även skippa denna möjligheten. Nu funderar vi på om vi skall nöja oss med Ebeltoft som vårt nordligaste mål och vända båten söderöver. Vi har fortfarande nästan tre veckors semester kvar. Vi har dock bestämt oss att ta en dag till i Ebeltoft, sen får vi se vart vi tar vägen.