24 juni, Kolby Kås Havn–Ebeltoft.

Klockan fem tittade jag lite sömndrucken upp genom ruffluckan och ser att det är en fantastisk morgon. Vindstilla, solen är på väg upp och daggen ligger över hela båten. Vi gör snabbt iordning båten och puttrar lugnt och stilla ut från vår plats vid bryggan. På väg upp längs Samsös västsida så ser vi ett par tumlare som glider förbi akterom oss.

Väl uppe vid norra ändan av Samsö så blåser det fortfarande inte mycket och vi justerar vår kurs mot Ebeltoft och puttrar vidare. Klockan 10 så ligger vi förtöjda långt in på en brygga, i närheten av hamnkontor och duschar, på ”Luffes brygga”, en av de få bryggorna som fått ett eget namn – man undrar varför?

Efter att vi kommit i ordning efter morgonens tur så tar vi en promenad in till gamla Ebeltoft. Vi har med våra ryggsäckar för nu måste vi böja fylla på vårt matförråd igen. Ebeltoft är en riktigt trevlig by, Danmarks minsta stad om man skall tro turistinformationen.

Senare på kvällen får vi besök av goda vänner. Barnen seglar med den radiostyrda båten och fångar krabbor. Ebba passar till och med på att ta ett bad från den lilla badbryggan på utsidan av hamnen.

Inför kvällens måltid så har vi varit in om rökeriet och vinaffären. Sju personer i sittbrunnen och ett litet lagunbord fungerar ändå rätt så bra och alla ser nöjda och mätta ut när kaffe och choklad serveras.