13 – 16 maj, Långhelg på Ven.

Vi hade egentligen tänkt oss att sticka iväg på torsdagen den 13/5 men när vi skulle gå ner till båten vid lunch så drog det upp mörka åskmoln och regnet kom strax därefter med kraftiga vindbyar i sitt släptåg.
Till sist insåg vi att det nog inte blev någon segling på torsdagen så vi nöjde oss med att flytta ner i båten. Med värmaren på var det riktigt behagligt.

När Åse och jag vaknade på fredagsmorgon så var det helt vindstilla och molnigt men prognosen lovade lättande molntäcke senare på dagen så vi kastade förtöjningarna och satte kursen mot Kyrkbacken på Ven. Ingen vind innebar att motorn fick ta oss dit.
På vår väg dit fick vi sällskap av flera tumlare. Man blir så glad när man ser denna lilla val. En tumlare låg strax akter om vår båt och följde oss en liten bit på vägen. Så småningom tappade den intresse och fortsatte med att jaga fisk.


Jag har alltid fått för mig att det är trångt i Kyrkbacken när man kommer hit på helgerna oavsett om det är tidigt på året eller inte då många danska båtar väljer Kyrkbacken och även Norreborg som weekendhamn.

Men när vi kommer in i hamnen stare efter elva så hittar vi snabbt
en plats på den norra piren med förtöjning mot pir och akterpåle. Under eftermiddagen kommer det in fler båtar och trots at tdet till slut
ligger fyra båtar utanpå varandra på södra piren så är det fortfarande gott om plats för den som kan tänka sig att förtöja mot hamnplan med häckankare.

Vädret är fantastisk och shortsen åker på. Även våra cyklar plockas fram och Axel och jag tar en tur upp till lanthandeln för att köpa lite dricka
och fredagsmys. Det är så fantastiskt väder så att vi fortsätter ut söderut på Kärleksstigen och vidare längs med Vens imponerande ”backafall”.
Till slut hamnar vi i Bäckviken där vi passar på att köpa kulglass från Hvenglass, mums. Sen fortsätter vi norrut mot fyren och alpackorna för att
komma fram till Norreborg. Därefter bär det tillbaka till Kyrkbacken.
Resten av dagen badas det (brrrr, Åse badar), promeneras och cyklas det. Dagen avslutas med en god middag i sittbrunnen och lite brädspel nere i båten.


När man går och lägger sig så gör man det med känslan av att ”nu är sommaren här!”.

När vi vaknar på lördagen så är den känslan som bortblåst. Det är kallt och regnet hänger i luften. Vi kan inte kolla väderprognosen då det är otroligt dålig mobiltäckning i Kyrkbacken. Till sist så hittar vi några staplar på mobiltelefonen uppe i på toppen där vägen går ner från ”höglandet” till Kyrkbackens hamn. Så som prognosen ser ut så kommer vi att stanna en dag till och sedan segla hem tidigt på söndagen.

Förmiddagen går åt att läsa böcker, promenera , ta det lugnt och fixa lite småsaker på båten. Efter lunch så hyr vi ett par cyklar så att vi alla fyra kan cykla tillsammans.

Först bär det iväg på stigen längs norrsidan till Norreborg. Efter att ha suttit och kontemplerat över hur mysig Norreborg hamn är så fortsätter vi till några bekanta som har sommarstuga på ön. Efter en trevlig stund med prat om stora och små ting ackompanjerat av kaffe och och kaka så beger vi oss vidare förbi alpackorna och vidare till Bäckviken där vi alla avnjuter var sin Hvenglass.


Turen bär vidare ner på sydsidan av än och sedan tillbaka till båten. När vi åter är i Kyrkbacken så är det dags för kvällsmat bestående av rester från de här två dagarna. Vi har satt som mål att försöka tömma kylen innan vi förtöjer i vår hemmahamn på söndagen.

Åse och jag hinner med en sista cykeltur innan solen går ner och vi slås av hur trevlig Ven är och att det tyvärr är en ö som vi alldeles för sällan besöker. Det är något vi får försöka ändra på.

På söndagen kommer vi iväg från Kyrkbacken strax efter 06:00 precis när solen tittar upp över kanten på Ven. Det blåser inte speciellt mycket men det är motvind och även lite motström. Väderprognosen har lovat sämre väder runt lunch så vi vill gärna komma fram innan dess. Det blir tyvärr motorgång igen. Samtidigt så är det ju bra att vi får kört lite med motorn så at vi kan kolla om lagningen av packningen mot s-drevet blivit bra.

Ungefär på samma ställe som när vi seglade till Ven så kommer tumlarna upp och hälsar på oss igen. Idag är de betydligt svårare att se i det krabba och mörka vattnet. Men iland hör man när de blåser ut luft och ser när de slår ytan precis bredvid båten.

När vi närmar oss Nodre Flint så kommer regnet. I lä under sprayhood så är det ju inte en vidare ansträngd situation även om det är kallt i luften. Lagom till vi närmar oss Limhamn så lättar regnet och vi kan förtöja i totalt vindstilla väder.

Någon timme senare så kommer vinden och nej, vi lyckades inte tömma kylen helt innan vi förtöjde.