Saltholm runt.

Den här helgen var det tänkt att årets första segling skulle ske. Målet för helgen var Landskrona. Åse och jag flyttade ner i båten redan på fredagskvällen för att vi skulle kunna komma iväg hyfsat tidigt. Tonåringarna skulle ansluta klocka 8 på lördagsmorgonen.

När Åse och jag vaknade kollade vi prognosen för helgen och kunde konstatera att trots att lördagen skulle bjuda på bra väder så var det lite sämre på söndagen.
Då hela vitsen med helgen tur var att prova om allt fungerade samt att testa det nya storseglet så bestämde vi oss att en tur runt Saltholm skulle kunna fungera lika bra. Samtidigt innebar det ju att årets första tur kom att gå till Danmark så som traditionen bjuder. Dock kommer vi ju inte att kunna gå iland pga corona men vi kommer ju att ha seglat i danskt farvatten.

Det var inte mycket vind på morgonen när vi backade ut från vår plats. Väl ute hissade vi det nya storseglet. Det såg inte bra ut. Lattorna sat för hårt i sina fickor och gjorde att seglet spändes ut åt fel håll. Det var bara att ta ner storseglet igen och justera spännskruvarna till de genomgående lattorna. Upp med seglet ännu en gång. Den här gången såg det riktigt bra ut men avsaknad av vind innebar att vi bara gjorde 2 knop med 0,8 knops medström.

Efter någon timme kommer vinden och vi tar snabbt upp hastighet på vår tur motsols runt Saltholm. I 5 knop tar vi oss förbi Flakfort och vrider av ner på en kryss Hollänedrdybet. farten ökar tidvis till strax under 7 knop. Det nya storseglet innebär att vi kan hålla en markant högre kryssvinkel än vi har gjort med det gamla seglet. Det blir en hel del krysslag genom Holländerdybet. Det här var ju riktigt kul! När man seglar på semester försöker vi undvika kryssandet i görligaste mån men nu när vi har hela dagen på oss och vi vet att det finns en hamnplats som ligger och väntar på oss när vi kommer i hamn så var det en riktigt trevlig upplevelse.

Efter sista kryssbenet faller vi av mot Öresundsbron och Limhamn. Sista sträckan blir det en riktigt fin segling.
Väl i hamn kan vi konstatera att det mesta fungerar med undantag av några små saker som verkar ha lagt av. Den ena sensorn till toatanken indikerar att den är trasig. Den nya sailpacken behöver någon extra lina för att stanna på rätt plats. Annars så fungerade allt som det skulle.