24 juli, Prästö – Köge.

Det är inte alla dagar som det är solsken och fint väder. Prognosen lovade lite tråkigt väder på söndag så alternativen var att segla iväg idag eller imorgon för att sedan ligga still när regnovädret passerar på söndag. När vi kikade ut genom ruffluckan på morgonen så var det grått och trist och regnmolnen hängde över huvudet på oss trots att prognosen utlovat lite bättre förutsättningar.

Vinden var inte speciellt hård och det såg ut som om regnmolnen skulle lätta så vi bestämde oss för att kasta förtöjningarna strax efter 06.00. Det var inga andra båtar som var på väg ut från hamnen så här dags. I fyra knop tråcklade vi oss ut genom den smala rännan som ibland visade 2,1 meters djup och ibland 8,3 meters djup. När vi lämnar den sista farledspricken bakom oss och tar sikte upp mot Faxe Ladeplads så blåser det int emer än 4-5 m/s. Vi hissar storseglet och rullar ut genuan och gör 5,5 knop norrut med spirad genua. Vinden friskar i och vi gör snart 7 knop upp längs med Stevns Klint Ju längre runt klinten vi kommer desto mer får vi in vinden från sidan och kommer tidvis upp i 8 knop.

När vi passerar det gamla kalkbrottet vid Stevns Klint och utlastningen där så ligger där faktiskt ett fraktfartyg och lastar. Det är nog första gången vi har sett det.

Utanför Bögeskov så är det ett rent kryssben in till Köge som är målet för dagen.

När vi börjar närma sig Köge blåser det nu 12 m/s och vi har en bångstyrig segling in mot hamnen där vi väljer att reva genuan med ett par varv på rullen och spiller vind ur storseglet. När vi kommer in i hamnen så ser vi at tdet har kommit några nya bryggor sedan vi var här sist. Snabbt hittar vi ett par platser som skulle kunna passa oss. Vi väljer en plats där vi kan gå in mot vinden. När vi kommer in och börjat sätta förtöjningarna så ser vi att trots att den är grönskyltad så har den en tilläggstext om att den bara är ledig till söndag. Då vi förmodligen kommer att stanna här till måndag så är det ju inte helt optimalt.

Så det är bara att backa ut och göra samma manöver på grannplatsen som också var ledig. Dags för välbehövlig lunch!