22 juli, Faxe Ladeplads – Prästö.

När vi vaknade i morse så låg det ett fraktfartyg i industrihamnen. Vi har annars undrat över om den överhuvudtaget användes som industrihamn och döm av vår förvåning när ytterligare ett fraktfartyg kom in när vi satt och åt frukost.

Väderprognosen stämde rätt så bra med verkligheten och vi bestämde oss för att klockan 09.00 backa ut från vår plats och styra fören mot Prästö, cirka två timmar söderut. Det var så kort tur att vi inte ens brydde oss att knyta loss fendrarna och lägga undan förtöjningarna. Ja, jag vet – det är skämsmössan på. Efter en timme så kommer vi in i den smala och slingrande rännan till Prästö. Axel och Ebba spanar efter röda och gröna farledsmärken.

Klockan 11.00 går vi in i hamnen och kan se att det finns en hel del lediga platser. Valet faller på en på insidan av östra piren i gästhamnsbassängen precis bredvid hamntorget och hamnfaciliteterna.

På eftermiddagen passar Åse och jag på att gå en promenad i Prästö. Vi kan konstatera att det finns gott om dagligvaruaffärer och en levande hamnpromenad och affärsgata. De gamla delarna av Prästö är riktigt vacker och pittoresk med små gathus, massor med stockrosor och gatstensbelagda gator.

Den gamla kyrkan i Prästö har anor från 1300-talet. Det är en lite lustig kyrka då den tydligen först byggdes med ett skepp men cirka 100 år senare byggdes på med ytterligare ett skepp. Musikern i besättningen var himla imponerad över att man hade två fina orglar i kyrkan och ingenjören i besättningen imponerades av arkitekturen och byggnadskunnandet.
Det fanns också ett fantastiskt träsnideri på ena väggen. Man undrar hur lång tid det tagit att mejsla ut den.

I taket, på det ena skeppet, fanns fanns det några lustiga ansiktskarikatyrer som vi inte riktigt fick någon bra förklaring på.

Väl ute ur kyrkan promenerade vi tillbaka till hamnen och på vägen så hittade vi lite anor från Prästös storhetstid. Et rådhus med arrest samt en polisstation som skulle kunna lägga ramen om en ny dansk kriminalserie på TV – ”Strisser i Prästö”. Kanske en konkurrent till Beck i Ystad.