17 juli, Sönderborg – Haderslev.

Dags för broflagga! Nu skulle vi förbi två broar i Sönderborg. Den första en öppningsbar bro där första broöppningen var 06.38, så det var bara att gå upp strax innan sex för att ta sig från Lystbådhavnen bort till bron. Ytterligare ett par båtar anslöt, både norr och söder, om bron. Exakt 06.38 öppnade bron. Vinka till brovakten skall man naturligtvis göra; och han vinkade tillbaka.

Nästa bro är enklare. Den är så hög att vi passerar under den utan större problem. Turen fortsätter norrut i Alssund mellan Als och Jylland. Så småningom kommer vi ut i Als fjord och till sist är vi ute i Lilla Bält där vi sätter kursen mot Halk Hoved. På vägen dit ser vi återigen tumlar vid ett par tillfällen. Denna gången lyckades vi fånga en digitalt.

När vi kommer upp till Årösund och skall börja svänga in mot Haderslev fjord så verkar många semesterseglare ha vaknat. En strid ström av fritidsbåtar passerar genom sundet. Vi börjar svänga av in mot den långa rännan till Haderslev. Det är en sex distansminuter lång och väl utprickad farled vilket borde vara någorlunda bekymmersfritt men vårt ekolod fick ”frispel” och visade plötsligt 0,8 meter. Vid något tillfälle så räknade ekolodet ner 3, 2, 1 meter, för att plötsligt hoppa tillbaka till 5 meters djup som det skall vara i rännan. Någon viss människa har sagt att om man skall segla i Danmark så är det bara att bita ihop och ignorera vad ekolodet säger och förlita sig på sjökorten istället. Tång mm påverkar djupet som visas på ekolodet.

När vi kommer fram till Haderslev så hittar vi en bra plats långt in, vid Haderslev Sejlforening. Efter sen lunch tar vi en liten tur på stan. Det är en väldigt trevlig stad med många fina gamla miljöer och vi skall utforska det ytterligare imorgon.

På vägen tillbaka till båten gick vi förbi en slaktare och Ebba ville bestämt ha knaprig fläsksvål så vi köpte en påse som barnen kunde festa på innan kvällsmaten.