16 juli, Fåborg – Sönderborg.

Vi var lite tveksamma till vädret när vi gick ut ur Fåborg hamn klockan sex. Inte så mycket för vindstyrkan, prognosen hade sagt 6 m/s i medelvind och 11 m/s i byarna, utan mer för riktningen. Våra planer var att ta oss norrut i Lilla Bält. När vi lämnar skyddet som vi får av land så visar det sig att det blåser 10-11 m/s i snitt. Fortfarande egentligen inget jätteproblem men efter att ha gått på en kryss norrut i Lilla Bält, där sjön var grov och hoppig, med revad stor och fock så bestämde vi oss till sist att ändra målet för dagen. Vi föll av och fick en fin slör ner längs med Als. Vi tänkte istället gå till Sönderborg i hopp om att det skulle bli både vind och sjölä söder om Als.

Så blev det ju givetvis inte och vi hade en rätt så stökig segling in till Sönderborg men kunde ändå förtöja vid bryggan i Lystbådhavnen strax efter klockan 12.

På eftermiddagen passade vi på att ta en tur in till centrum. Promenaden gick längs den fina havspromenaden in till slottet. Vid slottet så låg drottningens skepp ”Dannebrogden”.

Vattnet var betydligt kyligare än tidigare så det var endast Ebba som vågade bada efter promenaden. Solen har i alla fall tittat fram här på eftermiddagen så även om det fortfarande blåser rejält så gör solen ändå att det känns rätt så ok. Jordgubbar har inhandlats och skall avnjutas som efterrätt ikväll.

Sönderborg ligger strategiskt bra för vår fortsatta färd. Vi skulle kunna ta en tur söderöver till Flensburg i Tyskland eller så går vi norrut mot Aabenraa eller Haderslev. Vi får se vad väderspåmännen säger imorgon.