13 juli, Karrebäksminde – Lundeborg.

Vi skulle lite längre idag och lämnade därför Karrebäksminde klockan 06.00. Den tidvis starka strömmen i hamninloppet var bara en halv knop så det gick enkelt att ta sig ut. Strax utanför hamninloppet så såg vi två tumlare, en större och en lite mindre, som kom upp till ytan en fem-sex gånger. Som vanligt så låg kameran givetvis för långt borta.


Det är helt vindstilla och vi går för motor mot Agersö och Omö. Efter några distansminuter ser vi plötsligt några fiskodlingar som ligger i vår väg. Dessa fanns inte med på papperssjökoretet, som bara är något år gammalt eller på de digitala sjökorten som uppdaterades för någon vecka sedan. Lite justering av kursen så undviker vi att segla rakt in i dem. Strax därefter ser vi en säl som tittar lite nyfiket på oss.


När vi passerat Omö och Agrsö så kommer vinden och vi kan segla över Stora bält. Endast ett fraktfartyg korsar vår väg. Alldeles norr om Langeland kommer plötsligt dimman rullande och sikten blir endast något tiotal meter. Typiskt; nu när vi närmar oss den smala rännan Kobberdyb som man måste igenom för att ta sig till Fyn och hamnen i Lundeborg. Dimman lättar en distansminut innan vi kommer fram till rännan och i verkligheten är den mycket bredare än den ser ut på sjökortet, men jag föredrar nog ändå att slippa dimma när jag skall passera här.

När vi kommer dit så hittar vi en ledig plats i den yttre bassängen. De kommande timmarna fylls hamnen snabbt upp av andra fritidsbåtar och manöverutrymmet blir mindre och mindre. Vi skall iväg tidigt imorgon också och hoppas att det i alla fall skall gå att komma ut ur hamnen då.

Skepparen letar desperat efter en kall pilsner i kylen.

På kvällen kommer en mycket bestämd dam, som var hamnkapten här, och kräver in hamnpeng vid båten. Normalt så betalar man hamnpengen i en automat, typ parkeringsautomat, men så icke en denna lilla ”fiskeri- och lystbådshavn”. Det gick att beställa morgonfrallor av hamnkapten och vi informerades även om att det skulle bli livemusik på restaurangen uppe på hamnplan. Lundeborg är en trevlig, men väldigt populär liten hamn. Den ena delen har formen som en kanelsnäcka med en gigantisk grill i mitten.

Enligt hamnlotsen så skall det inte finnas någon livsmedelsaffär i Lundeborg men en liten lanthandel har tydligen öppnat ett par hundra meter från hamnen. Utbudet är begränsat men betydligt bättre än det som fanns i affären i Klintholm havn. T ex så hade det en del lokalproducerat kött och grönsaker.

Ebba passade också på att bada på den lilla stranden alldeles norr om hamnen. Efter en lång dag så går vi och lägger oss för att komma iväg tidigt imorgon.