15 juli, Falsterbokanalen – Ystad.

Klockan 05:00 vaknade Åse och jag till väckarklockans signal. I lugn och ro så fixar vi varmt vatten till termosarna, rullar ihop kabeln till landströmmen och plockade ihop stävstegen innan broöppningen klockan 06:00. 20 minuter innan sex tog vi förtöjningarna och gick långsamt fram till bron. För säkerhets skull kallade vi upp på kanal 11 för att försäkra oss att bron verkligen öppnade.

Bron gick upp och en båt från öster och tre båtar från väster gick igenom kanalen. Fortsatt var det dåligt med vind så fick gå för motor. När vi kommer ut ur kanalen och viker av mot Trelleborg så kommer dimman rullande efter 3 distansminuter. Båtarna i vår närhet försvann och vi insåg än en gång hur bra det var med AIS:en så att vi åtminstone kunde se de stora handelsfartygen i dimman.

Ibland dyker det upp fritidsbåtar ur dimman som vi inte kunde se på AIS:en. Att ständigt ha en eller två personer som höll utkik var nödvändigt och även en självklarhet i dimma. Vi roterade ansvaret mellan alla på båten då det var ansträngande att hela tiden sitta att hålla utkik. Till sist så man båtar överallt. Då var det dags att byta.

På grund av dimman så valde vi att bara gå till Ystad idag. Vi seglade också igenom stora områden med algblomning, vattnet var helt grönbrunt.
Egentligen var planen att ta sig till Simrishamn men vi kände att det fick räcka med dimmig grötsegling för idag.

Runt 12-tiden förtöjer vi rätt så långt in i Ystads småbåtshamn.

Efter lunch så går Axel och jag iväg för att försöka komplettera vår matlista i en rejält utplockad COOP-butik. Det var en hel del saker på inköpslistan vi inte fick med oss tillbaka till båten, bland annat en blomsterspruta som vi behövde för att få bort alla spindlarna som huserar på båten. På vår väg från Falsterbokanalen till Ystad fick vi jagat bort en hel del men en del gömmer sig fortfarande och vi har läst någonstans att om man blandar lika delar vitvinsvinäger och vatten och sen sprayar det på misstänkta spindeltillhåll så skall de flytta. Vi får väl se om det fungerar när vi väl får tag i en blomstersprut.

När Axel och jag kommer tillbaka till båten så har Ebba och Åse spolat av båten och skurat bort spindelbajset på rufftaket. Vi har fortfarande en del nät som sitter i riggen men det kommer väl at försvinna när vinden kommer.

Ystad är en riktigt trevlig stad med sina små pittoreska hus och smala gator. Vi har varit här ett antal gånger tidigare. Precis som tidigare så är hamnen full med utländska båtar, trots att hela världen har någon form av coronarestrektioner. Vi såg båtar från Danmark, Tyskland, Polen och Nederländerna.

Ungdomarnas stora snackis på båten är att WiFi:et inte fungerar eller är riktigt dåligt. För att gjuta lite olja på vågorna så har de fått några GB extrasurf som de får förvalta väl under de kommande semesterveckorna.