25 juli, Hanö – Simrishamn.

Vi kom iväg lite innan klockan sex. Hanö gav oss vind- och sjölä en stund då vinden kom från öst men så fort vi hade lagt Hanö bakom oss så byggde en otroligt stökig sjö upp med krabba vågor på ett par meters höjd. Vi tog först ett rev i storen men snart insåg vi att att vi även fick ta det andra revet och rulla in ett par varv på focken.

Det var så skumpigt att alla blev sjösjuka så fort man gick ner i båten och därför var det svårt att fixa frukost under gång. Så till slut beslutade vi att gå till Simrishamn istället för att försöka nå Ystad. Det var inte så att det blåste otroligt mycket, för vi har seglat i betydligt hårdare väder, men sjön som byggde upp från Östersjön gjorde seglingen mycket fysiskt vilket märktes när man gick och la sig på kvällen. När vi seglade hem båten från varvet i Nogersund 2019 så blåste det mer men vågorna hade inte hunnit att bygga upp sig förrän vi nådde Simrishamn och skulle mot Sandhammaren, vilket då blev den seglatsens jobbigaste bit.

Jag har aldrig varit vän av att gå in i hamnar med stark pålandsvind om jag kan undvika det. Dels för att båten kan röra sig rätt så oberäkneligt, dels för att det inte finns några marginaler om något skulle gå galet och dels för att i många av de hamnarna som vi normalt går in i så finns det kanske bara 2-3 meter vatten och med stora vågor riskerar man att slå i botten.

Simrishamn har bra vattendjup i inseglingen och en hyfsad bredd mellan pirarmarna. Men det blev ändå en läskig insegling i hamnen med mycket vind och stora vågor och ständigt parerande av vågorna som rullade in i hamninloppet.
Väl innanför pirarna så kunde vi konstatera att det gått rätt så bra och det enda offret var en förlorad fender samt några mindre blåmärken och sår på rorsman då jag rev mig på sprinten på rorkultsförlängaren.

Vi hittade en ledig plats längst ut på en brygga trots att hamnen var rätt så full. Tre hjälpsamma herrar stod på bryggan och hjälpte oss att få iland förtöjningarna efter vårt andra försök att ta oss in på platsen i den kraftiga vinden.

Efter en välförtjänt lunch så går vi upp och handlar mat då det börjar bli tomt i våra skåp.
En och annan båt droppar in i en redan överfylld hamn under kvällen och många tvingas att lägga sig i fiskerihamnen.