24 juli, Stege.

Då var det dags igen. Cyklarna plockades fram och vi begav oss iväg på ytterligare en ”panorama rutt” nämligen nummer 422 som skulle ta oss ut till den lilla ön Nyord med sin lilla hamn. En hamn som vi rent teoretiskt kanske skulle kunna gå in i men i praktiken håller oss ifrån.

Vädret var torrt men molnigt och prognosen hade inte lovat något regn. Efter en stund så hittade vi skyltarna som var vår vägvisare på denna väl utmärkta rutt.

Vi viker av från den lite större vägen som går till Ulvshale och kommer in i lä av skog och grödorna på åkern. Det blåser en del idag så lite lä skadar inte. Så småningom kommer vi till Ulvshale och fortsätter förbi alla sommarhusen och campingen längre västerut. Till sist är vi framme vid bron, som byggdes 1968, som knyter ihop Nyord med Møn.

Efter bron så är det en bra bit helt oskyddad väg med motvind som vi trampar fram längs. Så när vi kommer till det första fågeltornet så passar vi på att ta en paus. I området trivs tydligen svalorna bra och det är kul att se att man har tagit hänsyn till dessa små fåglar när man byggde fågeltornet. Inne i tornet har man monterat en massa prefabricerade svalbon. Inflyttningsklara för hugad svalfamilj.

Turen fortsätter västerut till Nyord med sin åttakantiga kyrka och sin lilla hamn. Nyord är en mysig liten by med i princip bilförbud. Endast boende får ta bilen in i byn.
Hamnen är inte helt full. Det finns några platser kvar. Dock verkar det vara lite oroligt här i den sydliga vinden.

Trots att prognosen sagt att det inte skulle regna idag så kom det ändå en rejäl regnskur och vi fick söka lä i väntrummet för den gamla postbåten som är museibåt och går mellan Nyord och Stege.
När skuren passerat så cyklade vi upp för backen till ett fik och gårdsbutik där vi sökte skydd för nästa regnskur. Fast denna gången blev det tillsammans med en kopp kaffe och en god kaka. Här fanns många intressanta lokalt tillverkade produkter och givetvis slutade det med att vi även fick med oss lite av dessa i våra cykelväskor.

Enligt DMI:s väderradar så skulle inte komma mer regn på ett tag så vi styrde åter mot Stege på panoramarutt 422. Nu hade vi medvind så färden tillbaka till Stege blev man knappt ansträngd av.

Efter cykelturen så passade vi på att bada vid den fina badplatsen utanför hamnen där vi tillbringade mycket tid 2015 när vi pga motorhaveri låg 10 dagar i Stege.

På kvällen så kommer regnskurarna igen men innan dess blev det en solig och fin eftermiddag. Imorgon skall vi gå på tisdagsmarknad i Stege som är varje tisdag i juli och första veckan i augusti, kolla Stege handelsförening för exakta tider och aktiviteter. Det skall bli riktigt kul.