23 juli, Stubbekøbing – Stege.

När vi vaknade idag och kunde konstatera att väderprognosen ändrat sig lite avseende regnet så beslutade vi oss att ta oss till Stege på västsidan av Mön. Vi hade egentligen tänkt att stanna i Stubbekøbing även på söndagen för att sedan ta oss till Stege på måndagen. Men prognosen lovade rätt så mycket vind på måndag. Så förtöjningarna lossades och vi begav oss ut ur hamnen. Precis innan vi skall svänga ut i rännan så kommer det en stor tysk båt ut ur fiske- och industrihamnen. Han har inte koll på vad som händer runt omkring då han mest står och tittar på plottern. Vi kommer från styrbord och har rätt till väg. I Danmark är det även så att båt på väg ut ur hamn normalt väjer för båt på väg in i hamn. Jag skulle ju kunnat vara på väg in i fiskehamnen. Det slutade med att jag fick lägga i backen för att vi inte skulle kollidera.
Bara att skaka av sig och inte bry sig men ibland önskar man att man hade haft en rejäl mistlur.

Väl ute i sundet och på väg mot Farøbron så ser vi ett pärlband av båtar som ligger både för om oss och akter om oss och som kommit på samma tanke.

Sist vi gick genom Bøgestrømmen så var det just efter Farøbron som pulsen var som högst. I våra tyska sjökort så står det ”stark verkrautet” dvs mycket sjögräs. Jag kommer ihåg att trotts att sjökort visade att det skulle vara 2,5 till 3 meter så visade ekolodet 1 meter. Så denna gången valde vi att gå längre västerut för att gå in i ränna som går in till Vordingborg. När det på sjökortet stod att det skulle va 3-4 meter så tänkte jag att här kan vi gena. Vi hade 8 meter vatten ute i Storstrømmen och plötsligt visade ekolodet 1,5 meter vatten. Bara att slå av på farten och långsamt ta sig in till rännan. Väl inne i rännan var det problemfritt. Åtminstone tills vi kom fram till ”vägskälet” där man skall välja om man vill gå till Vordingborg eller om man vill gå in i Bøgestrømmen. Åse ville hålla i djupfåran där det var 8 meter djupt och jag ville följa farleden där det var 2,5 meter djupt. Det blev djupfåran. Så småningom blir man ändå tvungen att korsa en bit av området med ett djup på 2,5 meter innan man kommer in i den väl markerade rännan som tar en igenom Bøgestrømmen. Så när djupfåran tog slut så for ekolodet upp på en meter igen. Dra av på gasen och sakta puttra fram genom sjögräset. Sen kan vi lugnt passera nästa bro.

Lagom till vi passerat bron så börjar det regna. Turen genom Bøgestrømmen fram till inseglingen till Stege går utan något större problem. Någon enstaka båt som hade svårt att hålla sig på din styrbords sida i rännan men annars inget upphetsande.

Rännan in till Stege skall vara 4,1 meter djup enligt våra sjökort men är bara 3,2 till 3,5 meter djupt enligt ekolodet. Det kan ju vara så att i och med att man har sagt att Bøgestrømmen skall hålla 2,3 meter, tror jag, så är det ju ingen vits att muddra en ränna till 4,1 meter om något fartyg ändå inte kan ta dig till rännan. Det är 4 distansminuter från att man går in i rännan tills man väl är framme vid hamnen i Stege. Regnet har tagit i lite mer och när vi förtöjer på en plats i norra hamnen så är vi rätt så blöta.

Sittbrunnstältet monteras, värmaren startas, tvättlinor hängs upp och sedan börjar den stora sjöklädestorken.

När regnet slutar framåt 18-tiden så passar vi på att sträcka på benen och ta en promenad upp på byn. Mycket är sig likt. Stege verkar ha överlevt sedan vi var här sist. Det finns fortfarande en del renoveringsobjekt bland de små gathusen och en del är till salu men det verkar som om lilla Stege hankar sig fram. Promenaden tar oss förbi Super Brugsen där vi passar på att handla lite småsaker innan affären stänger. Stegen styrs tillbaka till hamnen och båten.

I alla hamnar som ligger inom Vordingborgs kommun tillämpar man ”stanna tre nätter och betala för två”. Det fiffiga är att om man bara stannar en eller två nätter i t ex Stege så kan du ta med dig den eller den nätter a som inte är förbrukade till en annan hamn inom kommunen. Genialiskt! Det bekräftade även av den lokala turistbyrån, fler väljer att besöka hamnarna inom kommunen.
För vår del så passar det ypperligt då vi tänker besöka Vordingborg, Klintholm och Præstø samt kanske även Kalvehave. Vi kommer bara att lösa ”tre för två övernattningar”.