22 juli, Stubbekøbing.

Idag åkte cyklarna fram vi hade igår hittat en cykeltur som gick ut till Hesnæs. Det fanns rätt så många skyltade rutter att välja mellan men den här var lagom lång, cirka 30 km.

Först gick turen österut från Stubbekøbing genom ett trevligt sommarstugeområde och vidare ut på landet där vi cyklade på små fina vägar i det lätt kuperade landskapet.

Turen fortsatte vidare ut på ett dämme som tydligen byggts på 1800-talet för att skapa och skydda den låglänta jordbruksmarken bakom vallen. Det var i alla fall vad fick veta av en trevlig äldre man, född 1944, som bott hela sitt liv vid vallen. Efter en trevlig pratstund med mannen så fortsatte vi längs med Grönsund i östlig riktning. Cykelturen var verkligen varierad. Ibland var det små asfaltvägar och ibland grusvägar och skogsvägar där vi fick ta det lite försiktigt. Inte för att vägarna var dåliga men mest för att vi har så små hjul på våra cyklar och om man inte är observant så riskerar man att vurpa om man kör ner i ett mindre hål.

Turen fortsätter och precis innan vi skall in i skogen på små skogsvägar så passerar vi Næsgård.

Inne i skogen korsar en stackars skrämd skogsmus precis framför oss och undviker en död med cykelhjul med en hårsmån. Lite längre fram på vägen sitter det en stor rovfågel på marken och vi lyckas komma väldigt nära den innan den lyfte och satte sig i ett träd. Den observante kan kanske se rovfågeln i trädet i bilden nedan.

Efter en stund så kommer vi ut ur skogen och är strax framme i Hesnæs. Här finns det tydligen en liten hamn som jag är väldigt nyfiken på. Den finns inte med den ena hamnlotsen som vi har men jag har sett på sjökortet att här skall vara en liten hamn och även på vår AIS att det ofta ligger tyska båtar här. De flesta väljer nog att gå till Klintholm för det finns inte så mycket i Hesnæs och den är väldigt utsatt för syd/sydostliga vind. Hesnæs är också känd för sina vassklädda hus.

Efter att ha ätit lite medhavd mat så kunde vi inte låta bli att beställa vars en kopp kaffe och en riktigt god bakelse på det bageri/fik som finns vid hamnen. Värdet på den svenska kronan gjorde att det sved lite men efter att ha smakat bakelsen så var vi båda överens om att denna lilla utsvävningen definitivt var värt varenda krona. Vi passade även på att köpa lokalt producerade honung. Vi hade hoppats på att hitta försäljning längs vägen som vi så ofta såg på Fejø och Samsø men här på Falster har vi inte sett någon än.

Efter Hesnæs så fortsätter turen västerut inåt land. Efter ett par högersvängar så stannar vi och tar en paus vid Åstrup kyrka.

Efter vätskepåfyllning så fortsätter vi med förnyad kraft mot Stubbekøbing.
Senare på eftermiddagen kommer det första regnet i något dygn av ihållande regn, om man skall tro på väderprognosen.

Vi får se om vi stannar kvar här eller om vi tar oss till en ny hamn imorgon.