21 juli, Faxe Ladeplads – Stubbekøbing.

Klockan 04:00 vaknade jag av att något tassade runt upp i sittbrunnen rakt över mitt huvud där jag låg i min koj i akterkabinen. Igår hörde jag ett liknande ljud men då var jag rätt så säker på att det var svalorna i hamnen som smög runt i sittbrunnen och letade smulor. Idag var det ett större djur. Sist vi var här så härjade det ju en mink på hamnen. Den har vi inte sett röken av i år. Till sist försvann ljudet och jag kunde somna om och sova en timme till.

Solen var upp över horisonten. Vi backade ut båten från platsen och satte kurs mot Mön. Strax efter att vi kommit ut ur hamnen så komm vinden och vi hissade seglen och gjorde strax 7 knop mot Mön. En härlig segling. Ännu bättre var det när vi tittade akteröver och såg de mörka regntunga molnen som verkade missa oss.

Strålande segling tills vi kommer till Möns fyr. Då kom regnet och ju mer vi rundade Mön så kom vinden rakt mot och vågorna var rätt så besvärliga. Vi funderade på att ändå gå in till Klintholm, att stånka vidare för motor mot vinden eller att kryssa. Vi bestämde oss för att stånka vidare. Först fick vi reva storen och efter en stund fick vi plocka ner den då den inte gjorde någon nytta att stabilisera båten. Så här i efterhand skulle vi nog ha kryssat. Ett långt slag in i lä av land och sedan ett par korta slag fram till inseglingen till Grönsund men det är lätt att vara efterklok. Principen var i alla fall densamma även om vi gick för motor. En båge in mot land för att få sjölä och landlä och sen ut lite för att klara uppgrundningen vid inseglingen.

Strax innan 13.00 var vi hamn. Det fanns en hel del lediga platser men senare på kvällen var det full. Fast inte mer än att det gick att klämma in en båt eller eller två om det skulle behövas. Vi hamnade mellan två båtar som hade Stubbekøbing som hemmahamn och fick oss ett par trevliga samtal med båtägarna.

Stubbekøbings hamnfaciliteter är väl inte så mycket att ropa hurra över. Här finns dusch och toalett men duscharna är väl inte så roliga. Speciellt när vi jämför med Faxe Ladeplads där vi precis kommer ifrån. Jag vill påstå att Danmarks bästa hamnfaciliteter i form av dusch och toalett finns i Faxe Ladeplads. Stubbekøbing har tydligen också tagit lite stryk sedan vi var här förra året. Då fanns det tre livsmedelsbutiker i Stubbekøbing. Idag finns det bara en kvar. Som vi har konstaterat tidigare, det är inte helt enkelt för de små samhällena som ligger på Falster och Lolland.

Vi kommer att stanna här några dagar. I år har vi inget direkt mål med vår semester mer än att ta det lugnt. Vi har redan kollat upp hur morgondagens cykeltur skall gå men det får bli morgondagens historia.