4 juni, Rødvig.

Vi valde som sagt att stanna i Rödvig även idag. Vår båtgranne från Struer hade hittat en ledig plats, vid en av bryggorna, på morgonen och passade på att flytta dit. Efter att ha hjälpt honom med förtöjningarna så hoppade vi på våra cyklar och styrde upp till Brugsen en bit upp i backen. Lite gott bröd, ost och salamikorv inhandlades till dagens cykeltur som var planerad att ta oss till Faxe.

En väl utmärkt rutt längs små landsvägar tar oss västerut.

Vi har idag tagit med oss en stor vattenflaska så att vi inte skall råka ut för samma problem som igår när vattnet tog slut och vi inte hittade något ställe att fylla på flaskorna. En välbehövlig vätskepaus innan vi beger oss iväg ut på den sista sträckan mot Faxe Ladeplads. Efter pausen i skuggan av en vacker allé så bar det nerför. Vi är lite bekymrade för att vi så småningom skall behöva ta oss upp för den här backen när vi skall tillbaka till båten igen.

Strax innan Faxe Ladeplads börjar min lägsta växel att krångla. Typiskt, mitt i en uppförsbacke. Vi stannar till vid busstationen i Faxe Ladeplads och kollar växlarna. Det är kontramuttern som har lossnat och därmed har växelvajern gängats ur och ettan går inte att få i. Efter lite justeringar så fungerar alla växlarna igen och vi fortsätter vår tur i uppförsbacken till Faxe. Den sist biten upp till kyrkan i Faxe är så brant att vi får hoppa av cyklarna och gå.

Vid Faxe kyrka tar vi en välbehövlig paus för att äta lite av vår medhavda mat. Jag tror aldrig att grovt rågbröd med blåmögelost och salamikorv har smakat så gott.

Vi tar oss bort till Geomuseum och det stora kalkbrottet i Faxe. Här tar vi oss en kopp kaffe och en äppelkaka med vispgrädde. Som malmöbo är man ju lite svårimponerad när det gäller kalkbrott men det här är väl ok. Intressant att man har gjort en turistattraktion av kalkbrottet, kanske något för politikerna i Malmö att ta efter.

Bilden gör inte det gröna vattnet rättvisa. Vi fundera på att gå ner i kalkbrottet men bestämde oss för att ha det tillgodo till en annan gång vi kommer hit.

Rätt så nöjda och laddade så tar vi våra cyklar och styr mot Faxe Ladeplads. Nu har vi nedförsbacke och medvind så turen dit är en fröjd. Vi svänger vänster och fasar för den långa backen upp. Precis innan den värsta backen tar vid stannar vi för att smita ner till stranden.

Efter stranden tar vi tag i den långa backen. Det visar sig dock att den inte alls var så jobbig. Våra tre växlar räcker fint till.

När vi skall svänga till höger strax innan Vemmetofte så ser jag ett torn som ser ut att vara ett slott eller en herrgård. Vi fortsätter istället rakt fram till Vemmentofte Kloster. Här träffar vi en trevlig och pratsam dam som tydligen bor i byggnaden då den numera fungerar som seniorboende. Vilken fantastiskt miljö att bo i.

Turen fortsätter österut och efter en stund så kommer vi till Lund.

Inga direkta likheter med den skånska varianten. Vi hittade ingen domkyrkan här. Däremot hittade vi en liten hamn. Jag har ju sett på sjökorten att här finns en hamn och att det är relativt grunt.

Besök på platsen gjorde väl inte att jag fick mer förtroende för hamnen. Rent bortsett att det är för grunt för Hopplatofflan så skulle jag nog inte ens vilja gå in här med vår IF-båt. Även i Kommas hamnlots och den tyska hamlots som vi har med oss avråds det för att gå in här om man inte har mycket god lokalkännedom. Kul att ha varit här i alla fall.

Cykelturen fortsätter österut och efter ett tag är vi framme i Rødvig. Totalt blev det nästan 50 km på våra cyklar. Vad kan man mer säga än att vi är otroligt nöjda med cyklarna.

Väl tillbaka i Rødvig passade Åse på att bada i havet, igen. Det blev ju ett bad även igår.